2019-06-28 04:55:50• hírek • MTI

Kártérítést fizet a holland vasúttársaság a második világháborús deportálásokban játszott szerepe miatt

Kártérítést fizet a holland állami vasúttársaság (NS) a második világháború alatti deportálásokban játszott szerepe miatt, több tízmillió eurót fognak elosztani a holokauszttúlélők és hozzátartozóik között - jelentette be a vállalat csütörtökön.

A társaság közleménye szerint "sok tízmillió eurót" különítettek el a náci koncentrációs táborokba szállított, főként zsidó és roma áldozatok, illetve a rokonaik számára. A még életben lévő nagyjából ötszáz túlélő fejenként 15 ezer eurót, az özvegyek 7500 eurót, az áldozatok gyerekei 5000 eurót fognak kapni. Mint írták, a közreműködés a zsidók deportálásában "fekete lap a cég történetében". "Lehetetlen olyan pénzösszeget meghatározni, amely akár minimálisan is kárpótolhatna az érintettek szenvedéséért" - szögezte le Job Cohen, a tavaly felállított kompenzációs bizottság vezetője.


A második világháború alatt mintegy 100 ezer holland zsidó, az ország zsidó közösségének 70 százaléka veszett oda. Többségüket elhurcolták, majd koncentrációs és megsemmisítő táborokban ölték meg. A városokban összegyűjtött, deportálásra kijelölt áldozatokat Hollandián belül vonattal szállították tranzittáborokba, ahonnan aztán tovább vitték őket a haláltáborokba.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: