2009-08-14 16:22:11• hírek • Kokes János/MTI

Kártérítés az áldozatok rokonainak

Fejenként 33 ezer eurós kárpótlást kapnak a hétfői szlovákiai  bányaszerencsétlenség 20 áldozatának legközelebbi hozzátartozói - erről a szlovák kormány döntött pénteken rendkívüli ülésén.

Robert Fico szlovák miniszterelnök újságíróknak elmondta: a kormány döntése értelmében összesen 41 személy kap kárpótlást; 17 feleség, két élettárs és 22 fiatalkorú gyermek. A kárpótlás céljára a kormány 1,386 millió eurót hagyott jóvá. A támogatásból semmiféle adót, illetéket nem kell fizetniük az érintetteknek. Lubomír Jahnátek, ipari miniszter szerint az összeget várhatóan már a jövő héten átutalják.

Ezen kívül egyszeri támogatásként mind a 20 érintett család 800 eurós rendkívüli segélyt kap a munkaügyi, népjóléti és családügyi tárcától.

A hétfői nyitrabányai (Handlová) bányarobbanás egyike a legtragikusabb szlovákiai bányaszerencsétlenségeknek. A robbanás 330 méterrel a föld alatt, tűzoltás idején történt. Az áldozatok közül 11 bányamentő, kilenc pedig bányász volt. A robbanás konkrét okait több szakértői csoport fogja megvizsgálni. Az illetékesek figyelmeztettek, hogy több hónapos vizsgálatokra kell számítani. Ugyanakkor a rendőrség bűnügyi vizsgálatot is kezdeményezett, mégpedig ismeretlen tettes ellen általános veszélyeztetés címén. 

Mind a 20 áldozat holttestét sikerült megtalálni, és már a felszínre is hozták. A bajmóci kórházban elvégzik a boncolást, majd a túrócszentmártoni egyetemi kórházba szállítják őket, ahol a DNA-vizsgálat alapján megtörténik a felismerhetetlenségig összeégett holttestek azonosítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: