2009-03-26 15:08:20• hírek • MTI

Karszalaggal a tornaórákért Erdélyben

Mintegy húszezer magyar középiskolás viselt fehér karszalagot szerdán és csütörtökön Erdély-szerte. Így tiltakoztak a bukaresti oktatási minisztériumnak a kerettanterv módosítására vonatkozó rendelete ellen, amelyben egyebek mellett a testnevelésórák számát is csökkentik a tanintézményekben.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) által szervezett akcióban 13, többségében erdélyi megye 60 iskolája vett részt - közölte Vetési Imola, a szervezet elnöke. Hozzátette: hétfőn Kolozsvárra tiltakozó felvonulást terveznek, Kolozs, Szilágy, Bihar és Hunyad megyei középiskolások vonulnak majd a Báthory-gimnáziumtól a prefektúra elé.

A középiskolai oktatásra vonatkozó, tíz napja elfogadott minisztériumi rendelet értelmében Romániában a jelenlegi heti 33-34-ről 30-ra csökkentenék a tanórák számát, kevesebb testnevelés-, idegen nyelv-, történelem- és osztályfőnöki óra lenne.

A középiskolások szerint az óraszámok csökkentése ugyan elengedhetetlen a diákok túlterheltségének megszüntetéséhez, de mit sem ér, ha a tananyag és a követelmények ugyanazok maradnak. Emellett azt is kifogásolják, hogy a szaktárca éppen azoknak az óráknak a számát csökkentené, amelyek a legfontosabbak a diákok egészsége és a közösségépítés szempontjából, az idegen nyelv tanulása pedig elengedhetetlen az Európai Unióban.

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) közleményben támogatta a Makosz figyelemfelkeltő kampányát. "A tanügyi minisztérium ismét tanúbizonyságát adja a szakmai inkompetenciának. Az át nem gondolt, koncepció nélküli intézkedések súlyos következményekkel járnak" - olvasható a dokumentumban. A rendeletet több civil szervezet és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is kifogásolta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: