2019-09-11 07:22:21• hírek • Szatmár.ro

Kárpátok Koronája: irodalmi találkozó Erdődön

Szombaton a Kárpátok Koronája nevet viselő nemzetközi kulturális fesztivál harmadik napja zajlott Erdődön, ahol külföldi és helyi irodalmárok, irodalomkedvelők olvashatták fel alkotásaikat - az eseményről Sütő Tamás beszámolóját közöljük.

Az eseményt az egyik szervező, Pop Felician író, költő nyitotta meg, méltatva Erdőd kulturális életben nyújtott teljesítményét. A megnyitó beszéd után pedig lengyel, ukrán, szlovák, magyar és román vendégek adhatták elő műveiket a délelőtt folyamán. Jó hangulatú ebédszünet után a program következő pontja a szervező megjelent monográfiájának a bemutatója, mely egy érdekes témát merít ki, mégpedig a magyarok írók műveiben megjelenő románság képét.


Ezek után a kizárólag magyar jellegű esemény következett, az Erdődi Petőfi Kör rendezésében, ahol a fesztivál magyar meghívottjainak több idő jutott a kibontakozásra. Az eseményt Kereskényi Sándor vezényelte, s helyszínét Erdődi Református Egyházközség Drágfi Gáspár Egyháztörténeti Központjának nagyterme biztosította. A jelenlevőket Kaszanicki Csongor biztató szavai köszöntötte, majd a kör elnökének, Szakács Imrének üdvözlő szavai.


Elsőként Kürti László szólalt fel, bemutatta a Vörös Postakocsi folyóiratot, melynek társszerkesztője, s felolvasta két versét is a jelenlevőknek. Őt követte Csabai László, aki kíméletlen őszinteséggel nyilatkozott a romániai magyar kisebbséggel való találkozásáról. Elmondása szerint nekik a megmaradás is nagy teljesítmény, családot alapítani, magyar nyelvre tanítani a gyermeküket. Ez az anyaországban csak a mindennapok része. Végül Drótos Richárd szólalt fel, aki a Vörös Postakocsiban szokott társadalomtudományi írásokat közölni. A vendégek után Kovács-Széles Andrea magyargéresi tanítónő olvasta fel novelláját.


Végh Balázs Béla a Súgárút című folyóirat főszerkesztője bemutatta lapja történetét, s ismertette az eddig elért teljesítményeket. A továbbiakban kötetlen beszélgetés keretében osztották meg a tapasztalataikat a vendégek és a helyeik az életük részletes kérdéseiről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: