2018-08-31 06:19:39• hírek • Közlemény

Kárpát-medencei népmesemondó versenyt hirdetnek felnőtteknek

A Hagyományok Háza meghirdeti határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyét!

A népmese ma már a gyermekvilág részének számít a köztudatban, holott egykor a felnőttek műfaja volt.  A régiségben, a néphagyományban, a tradicionális közösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek, a gyermekek pedig hallgatókként nevelődtek bele a mesemondás, mesehallgatás gyakorlatába. 


Napjaink mesemondó-versenyeinek többségét nem az élőszavas mesemondás, hanem a sokszor irodalmi stílusban átírt szövegek betanulása, majd felmondása, illetve gyermekversenyzők jellemzik, holott csak kivételes esetben akadnak olyan gyermekek, akik rendelkeznek az élőszavas mesemondáshoz elengedhetetlen improvizációs készséggel, amit alkalmazni is tudnak.


A Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Hálózat felnőtteknek szóló népmesemondó-versenyén azt várják és értékelik, ami egykor a népi kultúrában természetes volt, hogy a mesemondó élőszóban, improvizatív módon meséljen.


A verseny a fiatalabb és idősebb, sőt, a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott, amivel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezik a hangsúlyt mindamellett, hogy hallgatóságként szívesen fogadnak iskolás gyermekcsoportokat is.


A határokon átívelő nevezési lehetőség a kulturális identitás elmélyítését is szolgálja, továbbá lehetőséget teremthet a határon túli nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerésére, megismertetésére is. 


A nevezési kategóriák lehetőséget kínálnak szinte bárkinek, aki szeretné megmérettetni magát, legyen akár gyakorlott vagy kezdő mesemondó, aki elmúlt 18 éves, és aki élőszóban, improvizatív módon mesél magyar népmesét. Óvónőként, óvodapedagógusként, tanítóként, vagy pedagógus hallgatóként indulnál a versenyen? Akkor is várják a jelentkezésed, hiszen a szakmai zsűri külön kategóriában értékeli a pedagógus mesemondókat. Ha profi mesemondónak tartod magad, akkor is, ha teljesen kezdő vagy, akkor is a megmérettetésen a helyed! 


A versenyre a pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek, a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint egy videó-felvétel elküldésével. A videofelvételen legalább – egyfős hallgatóság előtt egy, egész, elejétől végéig elmondott magyar népmesét kérnek, az értékeléshez megfelelő minőségben, 7-45 percben.


További részletek az alábbi linkre kattintva érhetőek el.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: