2018-08-05 08:16:14• hírek • Közlemény

Kárpátalján összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát

Szombaton a Beregszász melletti Mezőgecsében ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát. Az augusztus 20-án megáldandó Magyarok Kenyerének részeként a partiumi gazdák búzájából őrölt lisztet is kelesztik majd.

A nemzettörténeti eseményre a Szatmár megyei gazdák gyűjtéséből származó jelképes búzamennyiséget Csomortányi István, az EMGE-Szövetség elnöke, valamint Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági szakbizottságának elnöke vitte el.


Az ünnepségen mondott köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. „Azt szeretnénk, hogy a kárpátaljai magyar gazdák érezzék a Kárpát-medencei gazdatársaik összefogásának az erejét, kell, hogy érezzék, nincsenek egyedül, összefogásukkal mögöttük állnak az anyaországi és külhoni magyar gazdák” – tette hozzá.


A politikus emlékeztetett arra, hogy „a 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi, s ennek a sokszorosítása esélyt teremt számunkra, hogy – a hagyományokon, az összefogáson túl – a hitből fakadó erőnk által képesek legyünk gazdaságilag is segíteni egymást”. Jelezte, hogy a mezőgecsei búzaösszeöntés ünnepén képviseltetik magukat a Partiumból, Erdélyből, Felvidékről, Muraközből, Vajdaságból és számos magyarországi megyéből érkezett gazdák, akik jelenlétükkel is az együvé tartozás érzését erősítik.


Jakab István azt is bejelentette, hogy a Magosz támogatást nyújt a nemrég tisztázatlan körülmények közt leégett nagydobronyi református roma imaház és óvoda újjáépítéséhez, a szövetség már át is utalt 100 ezer forintot a gyermekintézménynek, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen országos gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére.


Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszédében kiemelte, hogy a Magyarok Kenyere program az elmúlt években nagyon intenzív fejlődésen ment át, mert Kárpát-medence szerte egyre több gazdálkodó érzi azt, hogy részt kell vállalnia a programban. A búzaösszeöntés jelképes aktusa nagyon sok ember tevékenységét és akaratát fejezi ki, jelezve, hogy a program nemcsak szavak szintjén él, hanem cselekvésben is megnyilvánul – fűzte hozzá.Emlékeztetett arra, hogy a NAK megalakulásától kezdve felkarolta a kezdeményezést, aminek köszönhetően évről évre emelkedik az összegyűjtött búza mennyisége és a programhoz csatlakozott gazdák száma, így az idei terményadomány nagysága várhatóan meg fogja haladni a tavalyit.


Őr Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést szervező Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Magyarok kenyere program keretében Kárpátalján idén ötödik alkalommal gyűjtöttek búzát, amelynek eredményeként a megye valamennyi magyarlakta településéről 1400 gazda a múlt évi 80 tonna után 103 tonna terményt adott össze. Elmondta, hogy a Fehér- és Fekete-Tisza forrásából vették a vizet, amellyel a Magyarok kenyerét fogják dagasztani. Jelezte, hogy a gyűjtésből Kárpátalján maradó búzát az ukrán állam által nem támogatott egyházi fenntartású magyar oktatási és gyermekintézményeknek adományozzák.


Az esemény jelképes találkozója volt egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), illetve a Kárpát–medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának is. Elhangzott még az is, hogy Kárpát-medence szerte még folyik a gyűjtési akció, a búzamennyiséget pedig ebben az esztendőben is karitatív célokra szánják.


„Szatmár megyében folytatjuk a gyűjtést augusztus végéig, hogy minél több rászorulót tudjunk segíteni. A program által erősödik közösségünk, fokozódik az összetartozás érzése” – fejtette ki Kiszner Csaba, az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei szervezetének elnöke, hozzátéve: a búzát továbbra is a Néppárt szatmárnémeti székházában (Árpád/Vasile Lucaciu utca 18.) veszik át, érdeklődni pedig a 0261 768 110-es lehet.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: