2013-02-08 12:33:34• hírek • Kocsis Zoltán

Kárpátaljai delegáció mezőgazdasági együttműködésről tárgyalt

Viktor Terelea
Viktor Terelea

Hat tagú ukrajnai delegáció érkezett Szatmárnémetibe pénteken, látogatásuk célja pedig az esetleges mezőgazdasági együttműködés lehetőségeinek feltérképezése volt. A fogadóbizottságnak tagja volt többek között Cristian Zaha, a megyei tanácselnök és Sorin Martin Veres, a prefektus kabinetjének vezetője, valamint Fodor István, az Mezőgazdasági Kamara igazgatója és Scholtz Béla, a Kamara vezető munkatársa.

„Látogatásunk célja kettős. Egyrészt szeretnénk bemutatni a kárpátaljai rurális környezetet és felmérni a közös a projektek és fejlesztési lehetőségeket. Másrészt szeretnénk létrehozni egy több megyét érintő regionális mezőgazdasági fejlesztési fórumot és ebbe szeretnénk meghívni a szatmári kollégákat", jelentette ki a sajtónak Victor Terelea, a delegációs tagja. A Kárpátalja régió Mezőgazdasági Fejlesztési Hivatal helyettes igazgatója kifejtette, hogy elképzeléseik szerint a fórumban további két ukrajnai régió (Lviv és az Ivano-frankivszki terület), két magyarországi (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén), két szlovákiai (Kassa, Eperjes) megye valamint Szatmár mellett Máramaros megye lenne tagja a fórumnak.

„Sok közös pont van Kárpátalja és Szatmár jelenében. Gondolok itt elsősorban a mezőgazdasági helyzetre, de a turizmusra, az oktatásra, a kultúrára és az egészségügyre is", fejtette ki Terelea.

Scholtz Béla elmondása szerint a kárpátaljai delegáció tagjai a megbeszélések elején határozottan kijelentették, hogy nem csak a mezőgazdasági adminisztráció vezetőségével képzelik el az együttműködést, hanem a privát-vállalkozói szférával is. „Ez az első találkozó, a jövőben pedig talán érdekelt vállalkozókat is bevonunk majd", mondta.

Szatmár megyében eddig négy, Ukrajna Kárpátalja régiójával közös projekt zajlott: ebből három a közúti infrastruktúra javítását célozta meg, a negyedik pedig a régió 15 polgármesterének bevonásával zajlott, célja pedig a különböző helyi projektek megismertetése, összehangolása volt.

Kárpátalja régió lakosságának 63%-a foglalkozik mezőgazdasággal, a rurális környezetben pedig a munkalehetőség hiánya jelenti a legnagyobb problémát, hangzott el a megbeszélésen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: