2005-09-07 11:20:43• hírek • Szatmár.ro

Károsító mp3-lejátszók

A fiatalság körében népszerű mp3-lejátszók hosszú távú halláskárosodást okozhatnak.

 

A manapság igencsak népszerű mp3-lejátszók rendszeres használata tartós halláskárosodáshoz vezethet – vonta le a tulajdonképpen kevéssé meglepő következtetést a New York Times egyik újságírója egy tavaly publikált tanulmányra hivatkozva - tájékoztat az it.news. A tanulmányban Brian Fligor doktor, a Harvard orvosi egyetem professzora a különféle típusú fejhallgatók hallásra gyakorolt hatását mutatja be. Minél kisebb egy fülhallgató – áll a cikkben –, annál erősebb a kimeneti jel erőssége egy adott hangerőn.

Az mp3-lejátszókhoz adott, fülbe dugható fülesek körülbelül 9 decibellel nagyobb hangnyomást keltenek, mint a fület teljesen lefedő fülhallgatók. Ez ugyan nem tűnik jelentős eltérésnek, de mivel logaritmikus mértékegységről van szó, nagyjából egy ébresztőóra és egy fűnyíró hangja közti különbségnek felel meg. Ráadásul, írja a napilap egy másik tanulmányt citálva, a fülbe illeszthető fülhallgatók kevésbé hatékonyan szűrik ki a háttérzajokat, ezért nagyobb a késztetés a hangerő feltekerésére.

Egyelőre azzal kapcsolatban nincsenek pontos adatok, hogy egy átlagos mp3-hallgató milyen zajártalomnak van kitéve, néhány részeredmény azonban már született. Egy nemrég készített ausztrál felmérés szerint a 18 és 54 év közötti iPod-használók negyede olyan hangerőn bömbölteti készülékét, amely hosszú távú halláskárosodást okozhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: