2008-02-01 11:34:47• hírek • Szatmar.ro

Egyre jobban növekszik a világ húsfogyasztása

pecsenyeAz ipari állattenyésztés több üvegházhatású gázt termel, mint a gépjárművek összesen.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által jó másfél éve készített tanulmány szerint a növekvő igényeket kielégítő ipari állattenyésztéshez köthető tevékenységek révén több üvegházhatású gáz keletkezik, mint a fosszilis üzemanyagok elégetésével működő szárazföldi, vízi és légi fuvarozás révén összesen.

A világ üvegházhatású gázkibocsátásnak a 18 százalékáért felelősek ugyanis a nagyüzemi állattenyésztéshez köthető tevékenységek, és még nagyobb ez az arány egyes speciális gázok esetében: míg az emberi tevékenységhez köthető metánkibocsátás 37 százaléka származik az állattenyésztésből, az ammóniakibocsátás ez az érték már több, mint 60 százalék. A FAO arra is felhívja a figyelmet, hogy a legelőhelyek sok helyen az üvegházhatású gázok hatását csökkentő erdőterületeket is veszélyeztetik.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a húsfogyasztás növekedési dinamikája nem fog alábbhagyni a következő évtizedekben: míg 1961-ben közel 71 millió tonna húst fogyasztottunk világszerte, 2007-ben ez a szám már elérte a 248 millió tonnát. Az előrejelzések szerint 2050-ben 500 millió tonna húst eszik majd egy év alatt a Föld lakossága.

Egyre több húst fogyasztunk

Különösen figyelemre méltó, hogy a fejlődő világban az utóbbi húsz évben megduplázódott a húsfogyasztás. Ahogy gyarapodik egy állam, úgy növekszik a húsfogyasztás is. Ezzel összhangban növekedett az állattenyésztéshez használt földterületek aránya is: Földünk jégmentes szárazföldi területének közel 30 százalékát használják állattartási célokra, a mezőgazdasági művelés alá vont területekből már 70 százalékkal részesedik az állattenyésztés.Nem túl vidám a kép a vízfelhasználás és a keletkező szennyvíz tekintetében sem: jelenleg a világ vízfelhasználásnak 8 százalékáért felelősek az állattenyésztéshez köthető tevékenységek, ám az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint ez az arány a jövőben jelentősen növekedni fog. A folyók és állóvizek szennyezettségéhez is nagyban hozzájárulnak az állatok, ha trágyájukat nem megfelelő módon kezelik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: