2010-02-14 15:18:39• hírek • MTI

Káros a környezetre a vegetáriánus életmód

Többet árthat a környezetnek a húspótló alapú vegetáriánus étrend, mint a húsfogyasztás.Eddig szinte csak arról lehetett hallani, hogy a vörös hús előállítása temérdek mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Nos, ez továbbra is fennáll, de nem mindegy, hogy mivel pótolják a húst.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által megrendelt és a brit Cranfield Egyetem által elvégzett kutatás kiderítette, hogy számos húspótló élelmiszer - például a szója, a csicseriborsó és a lencse - fogyasztása inkább károsítja a környezetet, mivel a tengeren túlról hozzák be Európába. A marhahúsról és egyéb állati termékekről az utánzatokra, például tofura való áttérés valójában megnövelheti az európai országok ellátását fedező termőföldek nagyságát - közölte a Daily Telegraph című brit lap honlapján.

Az eredmények arról árulkodnak, hogy a helyettesítő termékek előállításához szükséges termőföld, amelyet vélhetően erdőirtással nyernek, nagyobb környezeti kárt okoz, mint ha hazai földön hizlalnának marhát vagy juhot. A vegetarianizmus terjedése akár a belföldi mezőgazdaság összeomlásához is vezethet - figyelmeztet a lap által ismertetett tanulmány.

A húspótlók előállításához ezen kívül a növényi alapanyag fokozott feldolgozása szükséges, amely rengeteg energiát igényel. A vegetáriánus életmód környezeti hozadéka tehát nagyban függ attól, hogy mit fogyasztanak az érintettek hús helyett. A tofu a fentiek alapján garantáltan rontja a mérleget, helyette inkább több kenyeret, tésztát, burgonyát érdemes fogyasztani, ha meg akarjuk óvni környezetünket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: