2011-05-19 08:45:54• hírek • MTI

Károly herceg erdélyi birtokain

Nincs jobb exportterméke Romániának, mint Erdély - jelentette ki Károly herceg brit trónörökös, aki ötnapos magánlátogatás keretében kereste fel erdélyi birtokait.

A brit trónörökös a román közszolgálati televíziónak nyilatkozott erdélyi és romániai benyomásairól. Az intézmény közleménye szerint Károly azt mondta, hogy "Romániának a legjobb exportterméke Erdély", szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel.

A herceg meglátogatott a Maros megyei Szászkézden (Saschiz) egy norvég támogatásból korszerűsített tejfeldolgozó üzemet, Szászfehéregyházán (Viscri) pedig felavatta Románia első biológiai szennyvíztisztítóját.
Kedd este a Kovászna megyéhez tartozó zalánpataki birtokán helyi önkormányzati vezetőkkel is találkozott. A megbeszélésen részt vevő Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke tájékoztatása szerint a brit trónörökös a helyi termékekről és hagyományokról, valamint az autentikus székely falvakról érdeklődött.

Károly herceg már évek óta különösen vonzódik Erdély szász építészeti örökségéhez. Több falusi birtokot megvásárolt, a brit Mihai Eminescu Alapítvány pedig az egykori hagyományos építészeti stílust tiszteletben tartva több tucatnyi szász házat restaurált.


Károly herceg imádja Erdélyt
Károly herceg imádja Erdélyt



A herceg korábban kifejtette, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és szerinte meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. Károly biotermékeket is előszeretettel fogyaszt, erdélyi látogatásai alkalmából rendszerint résztvesz a helyiek által szervezett hagyományos termékek bemutatóján.
2008-ban úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy "Erdély a vérében van", és különleges módon ragaszkodik Romániához, kifejezetten Erdélyhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: