2010-05-25 18:05:11• hírek • Szatmar.ro

Károkat okozott a víz

Az elmúlt napok esőzései bár jót tettek a termésnek, a megye egyes részein nagy károkat okoztak. Madarászon például a múlt hét végén 19 személyt jelezte a Prefektúrának, hogy a víz teljesen ellepte az udvarokat, termőföldeket.

A falubeliek szerint a szomszédos patak megáradt, kiöntött, mert a meder nem volt kitakarítva, ez lehetett a károk okozója. A történtek hallatára Radu Giurca prefektus elrendelte, hogy egy bizottság menjen a helyszínre, és mérje fel a helyzetet annak érdekében, hogy segíteni tudjanak azokon, akiket a víz megkárosított. A bizottságban való részvételre Erdőd polgármesterét, Ovidiu Dumat is felkérték, hogy ő, mint a helység vezetője döntést hozhasson az intézkedésekkel kapcsolatosan. A polgármester azonban nem, hogy nem csatlakozott, de még egy képviselőt sem küldött a helyi önkormányzat részéről, aki tudomásul vehette volna a prefektúra által kiküldött személyek megállapítását és tanácsait az árvíz visszaszorítására vonatkozóan.

A küldöttek a helyszínen megállapították, hogy a vízhozam a maximális volt az egész rendszerben, a kanálisok kifolyása is több helyen el volt dugaszolódva. A bizottság azt is kiderítette, hogy egy csirkefeldolgozó üzem működik engedély nélkül, ahol a szárnyasok ürülékét a csatornába vezetik, ez pedig szintén megakadályozza a víz lefolyását. A bizottság értesítette a Környezetvédelmi Hatóságot a vállalat tevékenységéről, hogy végrehajthassák a megfelelő intézkedéseket. A küldöttek ugyanakkor első lépésként üzembe helyezték a majtényi tartalék-szivattyúzó állomást annak érdekében, hogy a vízfölösleg minél hamarabb eltűnjön. Az illetékesek a CP4-es kanális kitisztítását is előtérbe helyezték, ugyanakkor megszüntetik az engedély nélküli munkálatok folytatását a vízelvezető csatornánál. A Prefektusi Hivatal a történtek után is szemmel tartja ezt a területet, hogy a víz ne tehessen kárt az emberek javaiban még akkor is, ha ebben Erdőd Polgármesteri Hivatala nem is akar közreműködni.


Több gazdaság vízalá került
Több gazdaság víz alá került


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: