2019-05-30 09:24:25• hírek • Bede Emőke

Karnyújtásnyira a jégelhárító rendszer kiépítésétől

Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy a Szatmár megyei jégelhárító rendszer projektjében partnerségre lépő román és magyar fél, azaz a Szatmár megyei Tanács és a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat aláírta az erről szóló szerződést. A szerdai tanácsülésen pedig végre azok a megállodások is hivatalos formát öltöttek, melyekben a megyei tanács és az érintett önkormányzatok vállalják a rendszer kiépítéséhez szükséges együttműködést, úgyhogy most már csak egy sikeres közbeszerezési eljárás hiányzik.

A megvalósuláshoz egyre közelebb kerülő tervek szerint Szatmár megye 40 pontján jégelhárító készülékeket helyeznek majd el, melyek folyamatos összeköttetésben lesznek a Magyarországon található napkori meteorológiai állomással, mely a környék egyik legmodernebb felszereltségével rendelkező állomás.


A napkori állomáson a radarképek vizsgálata által előrejelezhetik a jégeső közeledtét, majd erről értesítést küldenek Szatmár megyének. Ekkor működésbe lépnek a készülékek, melyek egy ezüst-jodid bázisú anyagot párologtatnak magukból. Az anyag aztán bekerül a veszélyesnek ítélt felhőkbe, csökkenti a vízcseppek nagyságát, így minimalizálja a jégeső kialakulásának esélyét. Maguk a készülékek egy nagyobbacska konténerhez fognak hasonlítani, önvezérlésűek, és az általuk kibocsájtott anyagnak nincsenek ismert emberre káros hatásai. Zavaró zajjal vagy szaggal sem telítik be környezetüket. A rendszer már több európai országban is működik, pl. Franciaországban, Horvátországban és Magyarországon is. Romániában pedig megyénk lesz az első, melyet ezzel a rendszerrel szerelnek fel.


A teljes megye lefedettségét biztosító állomásokat a következő önkormányzatok területén fogják felállítani: Szatmárnémeti, Érendréd, Apa, Erdőd, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Felsőberekszó, Érkávás, Csomaköz, Oláhcsaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Kisgérce, Halmi, Hadad, Középhomoród, Lázári, Sárközújlak, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Érszakácsi, Sződemeter, Szopor, Nagyszokond, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Csanálos, Szamosborhíd, Vámfalu és Vetés.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: