2009-10-02 20:04:13• hírek • Szatmar.ro

Karnevál mellett olimpia

Rio tárt karokkal várja az olimpiát
Rio tárt karokkal várja az olimpiát

A NOB pénteki döntése alapján Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a dániai Koppenhágában megtartott konferenciáján pénteken jelölte ki a 2016-os olimpia helyszínét, amely meglepetésre Rio de Janeiro lett.

A meglepetések már a szavazatok első körében elkezdődtek, hisz Barack Obama jelenléte ellenére az első számú esélyesnek tartott Chicago máris kiesett a rostán. Őt a következő körben Tokió követte, így már csak Madrid és Rio de Janeiro maradt a kalapban.

Hiába a teljes spanyol királyi család valamint Rafael Nadal és Raul jelenléte, Jacques Rogge, a NOB elnöke Rio de Janeiro nevét kiáltotta ki győztesnek. Ezzel a spanyol főváros egymás után második alkalommal bukta el a rendezés jogát.

A 11,5 milliós metropolis ötödször pályázott és először sikeresen. Ez lesz mindemellett Dél-Amerika első olimpiája is. A kampány erre a tényre is komoly súlyt helyezett, hisz Luiz Inazio Lula da Silva brazil elnök többször is kijelentette, hogy a 400 millió lakosú földrész megérdemel már egy olimpiát.

Két évvel korábban Brazília rendezi a labdarúgó világbajnokságot is és felmerül a kérdés, az ország gazdasága hogyan bírja majd el a földkerekség két legnagyobb eseményének a megrendezését. Ugyanakkor előnye is származik az olimpiának, hisz a kötelező infrastrukturális fejlesztések egyik fontos pontja lesz a város repterének a bővítése, ráadásul a Maracana stadiont is újjáépítik a világbajnokságra.

Lula da Silva elnök két igen hangzatos mottóval rukkolt elő a pályázat támogatása érdekében („Az Isten Riót azért teremtette, hogy olimpiát rendezhessen" illetve „Egyik országnak és városnak sincs szüksége az olimpiára. Brazíliának és Riónak viszont igen.") és úgy látszik ez nagyobb hatással volt a szavazókra, mint a már-már kezelhetetlen közbiztonsági helyzet vagy a szállások hiánya.

Az előzetes tervek alapján mellesleg Rio de Janeiro kénytelen a legtöbbet költeni az olimpiára - megközelítőleg 14,4 milliárd dollárt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: