2010-03-25 14:59:27• hírek • Szatmar.ro

Kardra fel!

Tizenhét év szünet után felélesztenék Szatmáron a kard szakágat.

Nagy fába vágta a fejszéjét Porcza Attila: ismét szeretné meghonosítani Szatmárnémetiben a kard szakágat, amely immár tizenhét éve Csipkerózsika álmát alussza. Porcza két évtizeddel ezelőtt Mezei Béla kezei alatt pallérozódott, majd Gödöllőre került, ahol aztán az edzőségre adta a fejét. A magyarországi városban élénk vívóélet folyik, így nem véletlen, hogy Porcza annak idején együtt kardozott többek között Gémesi Györggyel, a magyar szövetség jelenlegi elnökével is.

Közben pedig Szatmárnémetiben 1993-ban, a teljes érdektelenség miatt feloszlatták a szakágat. Amit most Porcza szeretne feléleszteni. „Jelenleg már tartok edzéseket a vívóteremben, mintegy tizenöten vagyunk gyerekek és felnőttek is. Több iskolában is voltam már toborozni 8-15 éves gyerekeket, de ahhoz képest, hogy mintegy 400-500 gyereknek és szülőnek beszéltem a kardvívásról, nagyon csekély az érdeklődés, főleg Szatmáron, de például vidékről Udvariból, Lázáriból, Daráról és Túrterebesről már van tanítványom".

A fiatalok mellett Polcza a saját generációja tagjaira is gondolt és amatőr felnőtteket is szívesen látna a teremben: „A kard egy olyan szakág is, amely révén nagyszerűen karban lehet tartani az erőnlétet, kiszolgálja a szervezet mozgásigényét. Itt mindenki elfelejtheti a napi gondokat, és egy edzés után szellemileg is feltöltődhet.  Mostanság már a veteránok számára is vannak amatőr versenyek, még világbajnokság is, és ha összejönne egy csapat, akkor a jövőben indulhatnánk ezeken a viadalokon", mondta Porcza.

Akit érdekel a dolog, jelentkezni a vívóteremben lehet 16 órától vagy a 0753/476829-es telefonszámon.


A férfi kardozók hétvégén Bukarestben lépnek pástra
A férfi kardozók hétvégén Bukarestben lépnek pástra


Maradva a vívásnál, a férfi tőrcsapat a hétvégén Bukarestben lép pástra, az országos bajnokság első fordulójában. „A cél most is az, hogy a nagyon fiatal első csapat ősszel fellépjen a dobogó harmadik fokára, tehát a mostani fordulóban is olyan helyen kell zárjunk, hogy meglegyen az esély az éremre. Az egyéniben minimum hat tőrözőnket várjuk az legjobb 32 közé, de jó esetben meglehet a nyolc is. A kisebbekkel szemben még nem lehetnek nagyok az elvárásaink a felnőtt mezőnyben, esetükben a fő szempont még a tapasztalatszerzés" - nyilatkozta Lengyel Éva edző.

A szakember továbbá azt elmondta, hogy a Sportklub anyagi gondjai miatt a részvétel költségeit kollégájával, File Attilával állja, mivel az egyesület csak a szállást képes fedezni.

A szatmári indulók, Sportklub I: Tűzhányi Gerard, Caius Trenea, Muresán István, Teofil Moisuc, Vlad Baloş. Sportklub II: Alexandru Ardelean, Alexandru Târgovăţu, File Szabolcs, Sebastian Flucuş, Bogdan Dascălu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: