2006-06-18 19:01:48• hírek • Szatmár.ro

Karcsúsodj rizzsel!

ri452.jpgMagas káliumtartalma miatt ideális a fogyókúrához. Könnyen és sokféleképpen elkészíthető

A rizs magas káliumtartalma miatt ideális a fogyókúrához. Könnyen és sokféleképpen elkészíthető, zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy húsokkal tálalva igazán változatos fogások kerülhetnek a tányérodra.

 

A legfontosabb rizsfajták
- Barna rizs: attól barna, hogy hántolás után nem fényezik, azaz nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát. Emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad.
- Opál rizs: még a héjában felgőzölik, s csak azután hántolják. Ez a nyersen koptatott-fényezettnél ízesebb, tápdúsabb, s bár a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik.
- Fehér rizs: hántolt és fényezett rizs, az íze kevéssé jellegzetes. Többféle változata létezik. A hosszú szemű fajták főzésnél nem tapadnak össze, így elsősorban köretnek, rizottónak valók. A rövid szemű fajták puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek jobban megállják a helyüket.

Főzési praktikák
- Mindig tartsd be a csomagoláson feltüntetett főzési időt. Ha pikánsabb ízt szeretnél, só helyett tegyél a főzővízbe egy zöldségleves-kockát. Ebben az esetben nem szükséges megsóznod a rizst.
- Időt és energiát spórolhatsz, ha a napi rizsadagodat egyszerre főzöd meg, és megmelegíted, amikor a felhasználásra kerül a sor.
- A receptekben megadott mennyiségek minden esetben nyers rizsre vonatkoznak. A főtt rizs súlya ugyanis háromszorosa-négyszerese lehet a nyersnek.

 

1. nap

Ebéd: Egzotikus gyümölcssaláta
Kockázz össze egy fél papaját, egy kimagozott almát és egy meghámozott narancsot. Locsold meg 1-2 evőkanál citromlével. 1 dl vízben keverj el 1 teáskanál mézet, majd főzd össze 1-2 szem ánizzsal. A gyümölcsöket keverd össze 30 g főtt rizzsel, és öntsd rá az ánizsos mézet. Citromkarikákkal vagy mentalevéllel tálalhatod.
Tápérték: 330 kcal

Vacsora: Fűszeres csirkesült rizzsel
Süss meg 120 g csirkemellett 2 teáskanál olajon. Vedd ki a serpenyőből, sózd és borsozd meg. Szórj a serpenyőben maradt olajba egy csipetnyi őrölt koriandert, majd önts rá 1 evőkanál vizet és 1 teáskanál citromlevet. Ebben jól forgasd meg a húst. 30 g főtt rizzsel tálald. Készíthetsz mellé salátát egy fél kígyóuborkából, amit egy kis citromlével és korianderrel vagy petrezselyemmel ízesíthetsz.
Tápérték: 350 kcal

2. nap

Ebéd: Rizses-zöldséges rák
Egy evőkanál forró olajon süss meg egy fej apróra vágott hagymát. Adj hozzá két gerezd összepréselt fokhagymát és egy csipetnyi chiliport. Ezen párolj meg 150 g megtisztított, apróra vágott gombát. Néhány perc múlva tegyél hozzá 100 g rákot, és ízesítsd egy kevés szójaszósszal és citromlével. Addig főzd, amíg a rák és a gomba meg nem puhul. 30 g főtt rizzsel tálald.
Tápérték: 350 kcal

Vacsora: Rizssaláta Derby módra
Főzz meg 150 g fagyasztott zöldborsót. Keverd össze 40 g csíkokra vágott sovány sonkával és 30 g főtt rizzsel. Locsolj rá egy evőkanál olívaolajat. Emellett ízesítheted ecettel, citromlével, sóval és borssal, ízlésed szerint. Apróra vágott salátalevelekkel és egy kis petrezselyemmel tálalhatod.
Tápérték: 350 kcal

3. nap

Ebéd: Ázsiai sertésszelet
Vágj csíkokra 100 g sovány sertéshúst, és süsd meg egy evőkanál forró olajon. Vedd ki a serpenyőből, és a maradék olajat öntsd fel 3 evőkanál vízzel. Keverj hozzá egy teáskanál chilis szójaszószt, és fűszerezd sóval, borssal ízlés szerint. A húst 30 g főtt rizzsel tálald, és alaposan locsold meg a mártással. A tetejére szórhatsz egy csipetnyi apróra vágott petrezselymet.
Tápérték: 330 kcal

Vacsora: Tavaszi mazsolás rizs
2 evőkanál mazsolát áztass be egy kis időre langyos vízbe, majd szűrd le. Egy fej kockákra vágott karalábét és 300 g apróra vágott sárgarépát párolj meg 1 evőkanál olajon. Tegyél mellé egy babérlevelet is. Kis vízzel meglocsolva addig főzd a zöldségeket, míg meg nem puhulnak. Add hozzájuk a mazsolát, és önts rá egy teáskanál szójaszószt, majd fűszerezd ízlés szerint. 30 g főtt rizzsel tálald.
Tápérték: 345 kcal

4. nap

Ebéd: Fűszeres hal rizi-bizivel
Keverj össze egy evőkanál olajat egy kinyomott fokhagymagerezddel, fél teáskanál őrölt gyömbérrel, egy evőkanál citromlével és egy csipetnyi sóval. Kenj meg vele 150 g halfilét. A halszeleteket csomagold alufóliába, és forró vízben főzd 10 percig. 30 g főtt rizzsel és friss salátalevelekkel tálald.
Tápérték: 340 kcal

Vacsora: Rizses zöldségtál
Hámozz meg és vágj apróra egy fej hagymát, egy sárgarépát, egy szál zöldhagymát és egy piros húsú paprikát. Párold meg őket egy evőkanál olajon. Fűszerezd meg egy teáskanál őrölt gyömbérrel, majd önts rá negyed liter zöldséglevest. Néhány percnyi kevergetés után adj hozzá 30 g főtt rizst és 1-2 teáskanál szójaszószt. A tetejére apróra vágott snidlinget vagy petrezselymet szórj.
Tápérték: 340 kcal

5. nap

Ebéd: Tojásos-fűszeres rizs
Párolj meg 100 g zöldborsót. 5 perc alatt főzz keményre egy tojást. 2 teáskanál olajon párolj meg egy kis fej apróra vágott hagymát és egy felaprított, kimagozott chilipaprikát. Add hozzájuk a zöldborsót és 30 g főtt rizst. A főtt tojást vágd ketté és tedd a tetejére. Petrezselyemmel vagy apróra vágott snidlinggel tálald.
Tápérték: 340 kcal

Vacsora: Papajás-túrós rizs
Főzz meg 30 g rizst. Fél papaját vágj apró darabokra. Villával törj össze 60 g sovány túrót, és ízesítsd egy kevés fahéjjal, citromhéjjal és édesítőszerrel. Keverd össze a főtt rizzsel, és halmozd a tetejére a gyümölcsöt. Citromkarikákkal vagy néhány szem mazsolával tálald.
Tápérték: 330 kcal

Egyéb étkezések
- Reggeli: 45 g teljes kiőrlésű kenyér vagy zsömle, vagy 3 szelet puffasztott rizs, fél teáskanál vajjal és 25 g alacsony cukortartalmú dzsemmel vagy 60 g sovány túróval
- Tízórai: 1 narancs
- Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt
- Italok: Legalább 2 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea, kávé módjával hölgyvilág

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: