2016-09-13 16:36:13• hírek • Szatmár.ro

Három táborban több mint 150-en tanultak kézműveskedni

Egyre többen gyakorolják a bútorfestést, fafaragást és szeretik meg a néptáncot, népdalt.

Három rendhagyó tábort szervezett a nyár folyamán a Borókagyökér Egyesület a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központtal, valamint a G. M. Zamfirescu Művelődési Központtal partnerségben. Rendhagyók voltak ezek, hiszen itt a mobiltelefon csak zavaró tényező volt - illetve lett volna, hiszen a résztvevők alapból az elsajátítható népi mesterségekre koncentráltak.

A 6-14 éveseknek szervezett táborban a főfoglalkozás a fafaragás volt, mellette a gyerkőcök tanultak kosarat fonni, gyöngyöt fűzni, üveget festeni, na meg ropni a néptánc különböző változatait. Megismerkedtek a lurkók a kopjafa-készítéssel, megtudták, hogy a motívumok milyen jelentéssel bírnak, tudásszomjuk szinte kiolthatatlan volt - Keresztes Zoltán és Ambrus Hunor fafaragók alig győztek válaszolni a lurkók kérdéseire.

A 8-14 évesek táborában a faragás mellett a hungarikumnak számító szűrrátét volt az elsajátítható foglalkozások egyike. Gyönyörűné Erdei Judit Páva-díjas kézműves is fáradhatatlanul oktatta a gyerekeket, az alapvető technikától az alkalmazott motívumvilág titkaiig. A tábor ideje alatt pedig a Borókagyökér-gyermekkórus is megalakult, szóval mindenki jól szórakozott a tábor néhány napja alatt.

A nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek szervezett tábor volt a harmadik a sorban: ők elsősorban bútorfestést tanultak Dávid Attila és Lőrincz Janka irányítása alatt. Emellett sokat foglalkoztak a nemezeléssel is: ülőpárnát, nemezpapucsot, kalapot és táskát is készítettek.

A táborokkal gyakorlatilag fel is avatták a Borókagyökér Egyesület székhelyén, a Lépés-ház mellett található bútorfestő és fafaragó műhelyeket, amelyeket a kis alkotók év közben is bármikor használhatnak majd.

A táborok megszervezéséhez a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap szolgáltatott anyagi támogatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: