2008-12-21 16:33:33• hírek • Szatmár.ro

Advent utolsó vasárnapja

A keresztény kultúrkörben Jézus születésének napját, december 25-ét, megelőző négy hét az adventi időszak. Advent örvendező ünnep is számunkra, mert tudjuk, az Úr hamarosan eljön. Várakozásunk örömbe torkollik és ez az öröm azt az óhajt ébreszti bennünk, hogy továbbajándékozzunk. A valódi öröm mindig osztódni akar.

Advent azonban nem csak az öröm ideje. Olyan időszak, amikor a magányosak még inkább elhagyottnak érzik magukat, jobban, mint bármikor az évben. Aki tud reménykedni, örömet érez magában és tovább szeretné adni. Aki viszont már nem remél, levertnek és csüggedtnek érzi magát s e levertség gyakran visszahat önmagára. Amikor Jézus a legmagányosabb, a legelhagyatottabb volt, akkor adta leginkább nekünk önmagát. Ennek felismerése sokat segíthet nekünk abban, hogy másokat megajándékozzunk valamivel, függetlenül attól, érzek-e örömet magamban, vagy sem. Elegendő erőt akkor nyerhetünk ehhez, ha életünket még mélyebben belegyökereztetjük Krisztusba.

Krisztust követni annyit jelent, hogy hallgatok Igéjére és ezért Jézus szavai szerint élek. Isten Szava legyen életutunkon az útjelző tábla, melyhez nap mint nap mérjük lépteinket. Ez nem lehet más, mint életünk ábécéje, amellyel körülményeinket, helyzetünket értelmezzük. Elmondatott felénk a szó, nekünk pedig meg kell valósítanunk.

Lehetetlen csupán részben, egyes törvényeiben követni Krisztust. Csakis a teljes elkötelezés a járható számunkra, mert ha kizárjuk Őt életünk valamelyik területéről, ha nem nyílunk meg teljesen Istennek és nem adjuk át teljes valónkat a követés ritmusának, akkor könnyen ellentmondásba kerülhetünk. Létezik majd olyan területe életünknek, ahol nem Isten, nem az Ő akarata mozgat minket, hanem a mienk, a mi vágyaink és elképzeléseink.

Az Isten melletti döntés Jézus melletti elkötelezettség. A vele való élet - élet minden pillanatban. Istennek konkrét elképzelése van minden percünkre. Szavai szerint élni tehát nem más, mint létezésünket milliméterről-milliméterre az Ő szava szerint alakítani. Az ilyen élet egyúttal állandó közösség is Jézussal, ezért igaz, hogy az ő útját jelenítjük meg, éljük meg ma is e világban. Leginkább így követhetjük Őt.

Elsődleges feladatunk, hogy Jézus örömhírét vigyük, közvetítsük embertársaink felé. Kalkuttai Teréz anya mondta: „A világ Istenre éhezik. Isten csillapítani akarja ezt az éhséget, ezért emberré lett. Vigyük hát Jézust az emberekhez". Erről nem szabad megfeledkeznünk a karácsony előtti bevásárlás forgatagában, mert ha elfeledjük a naptárban eljön 25.-e, de a szívünkben nem lesz Karácsony. Találkozzunk úgy az emberekkel, ahogyan Jézus is találkozott velük. Segített hordozni terheiket. Segítsünk mi is felebarátainknak! Jézus nem ítélt el senkit, hanem inkább megbocsátott. Mi is bocsássunk meg szívből, ha valaki ellenünk vét. Jézus nem méregette kinek ad jóságából. Mi is ajándékozzuk meg azokat, akikkel találkozunk. Ha sikerül elvinni Jézust testvéreink életébe, akkor valóban karácsony lesz, nem csak a naptárban, de a mi és mások életében is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: