2012-12-14 09:35:43• hírek • Póti Orsolya

Karácsonyig tart a Kézműves Vásár

Advent utolsó vasárnapjáig látogatható az Aranykapu Kulturális Egyesület kézműves vására, melyet immáron nyolcadik alkalommal rendeztek meg Szatmárnémetiben. Az idei vásár az eddigieknél hosszabb és még számtalan újdonsággal várja az érdeklődőket.

A Szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesületnek idén is sikerült megszerveznie a Karácsonyi Kézműves Vásárt Szatmárnémeti központi sétálóutcáján december 3-23. között. Eredetileg a Mikulás napja után egészen december 17-ig szünetelt volna a vásár, de a jelentkező árusok és termelők többsége bevállalta a közel egy hónapos részvételt - tudtuk meg Nezezon Enikőtől, az egyesület elnökétől.

A rendezvényen több mint tíz hazai és magyarországi mesterember mutatja be termékeit és olyan termelők és kisiparosok is részt vesznek árucikkeikkel, akiket eddig még nem láthattunk.

„A helyi kézművesek, termelők mellett, érkeznek mesteremberek Nyíregyházáról, Bihar, Maros és Hargita megyéből is. Az idei vásár érdekes színfoltja Kis József, egy mezőfeleki gyékényfonó lesz, de részt vesznek olyan kisiparosok is, mint Tarta Rita és családja, akik norvég mintás pulóverekkel és anyagból készült játékokkal érkeznek. Egyedi tervezésű ruhákkal készül Kürti Andrea egykori diákunk, aki a kolozsvári textilművészeti egyetemen tanult" - mondta el Nezezon.



A kézműves vásár rendezvényei igazi szórakozást kínálnak, ugyanis ennek keretében december 17-től egy Aranykapu-stand is nyílik, ahol a helyi kézműveseken kívül olyan személyek - többek között színészek - is kiállítják alkotásaikat, akikről nem is gondolnánk, hogy kézművességgel foglalkoznak. A standon bemutatásra kerülnek a Fonó-Házat látogató gyerekek munkái is, illetve mézeskalácsdíszek is várják a látogatókat.

A kis faházikókban már megszokottan megtalálhatóak lesznek mind a hagyományos népművészet - bőrműves, keramikus, nemezkészítő, gyertyaöntő -, mind a modern kézműves technika - gyöngyfűzés, ékszerkészítés - képviselői is. Nem maradt ki a vásárból a kürtöskalács készítő, a bortermelő és a nagybányai mézkészítő sem, újdonságként pedig december 17-től egy sajttermelő is elhozza készítményeit.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta: az ünnepi vásár színvonala egyre emelkedik, hiszen úgy a helyi, mint más vidékekről érkező mesteremberek egyedi és különleges portékával érkeztek, a termelőkön kívül pedig több civil szervezet is jelezte részvételi szándékát.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: