2009-12-09 12:23:40• hírek • Tóth Klarissz

Karácsonyi kalória-túltengés

Karácsony a legnagyszerűbb alkalom a családdal eltöltött meghitt pillanatokra: bőségtálak, vidámság és sok nevetés várnak, a hétköznapokhoz viszonyítva pedig négyszer nagyobb kalóriabomba zúdul ránk.

A kísértés nagy, hiszen az ínycsiklandozó finomságoknak nehezen tudunk ellenállni. A varázslatos ünnepi hangulat azonban könnyen rémálommá fajulhat: gyomorrontás, emésztési problémák, hányinger, székrekedés, ezek a leggyakoribb zabálásból fakadó, ünnepi hangulatot megkeserítő kellemetlenségek. A karácsonyi ételek nemcsak hizlalnak, de az emésztést is megnehezítik. Az ünnepi ételek bőséges felhozatala még azokat is kísérésbe viszi, akik fogyókúráznak vagy az év folyamán egészségesen táplálkoznak. Karácsonykor a napi szükséges kalóriamennyiség hozzávetőleg négyszeresét fogyasztjuk.

Míg a hétköznapok alkalmával egy nőnek mintegy 2000 kalóriára-, egy férfinak pedig 2500 kalóriára van szüksége, addig a karácsonyi eszem-iszom alkalmával több mint 8000 kalóriát is magunkhoz veszünk. Az ünnep reggele egy bemelegítő itallal indul, pl. 100 ml whiskyben 300 kalória van. 100 g kolbász 350-500 kcal-t, 100 g hurka 200-400 kcal-t, a töltött káposzta 250-500 kcal-t, a disznósajt pedig 300-500 kcal-t tartalmaz. A sült karaj 200-500 kcal-al dobja meg testsúlyunkat, mivel a húsból többnyire egy darab kevésnek bizonyul, némi lelkiismeret-furdalással ugyan, de még egyet elmajszolunk. Így a két szelet már 1000 kalóriát is kitesz, amihez még a burgonyaköret kalóriamennyisége is hozzájárul. 1 l közismert koffeines üdítőital pedig 450 kalóriát dob a testsúlyunkon. A menü az édességek és a sütemények sorával folytatódik. Két szelet diós bejgli 500 kalóriát rejt magában. A szaloncukor és a csokoládé kalóriamennyiségét már nem is érdemes számolni.


Az ínycsiklandozó finomságoknak nehezen tudunk ellenállni

Az ínycsiklandozó finomságoknak nehezen tudunk ellenállni


Miután az otthoni étkek felhozatalát végigkóstoltuk, barátaink meghívásának is eleget téve, ismét végigeszünk egy újabb menüsort. Könnyed számítást végezve, Karácsony első napja hozzávetőleg 8000 kalóriát dob „pehelysúlyunkon". A Queenslandi egyetem professzorai azt hangoztatják, hogy a fölösleges kalóriamennyiség leadása érdekében, naponta 6,5 km kocogásra lenne szükségünk. Természeten ez nem jelenti azt, hogy az ünnepi étkek fogyasztásáról teljesen le kell mondanunk. A lényeg, hogy ne együnk egy órán keresztül, az étkezések között tartsunk legalább 3 óra szünetet, az elfogyasztott ételeket leöblíthetjük 2-3 pohár vörösborral, de ne egy kancsónyival. Minderképpen legyen otthon emésztést serkentő gyógyszer, és lehetőleg mellőzük a túlkapásokat, ellenkező esetben könnyen átesünk a ló túloldalára. Mert ugye karácsonykor senki nem szeretne a sürgősségi osztályon vesztegelni?!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: