2006-12-18 09:47:54• hírek • Kis Csilla

Karácsonyi hangulat - saját kezűleg

Hogyan teremtsünk karácsonyi hangulatot nagy erőfeszítések nélkül?

Annak ellenére, hogy már egy ideje kirepültem a szülői fészekből, a karácsonyt minden évben a családommal töltöm. Tavaly sem volt ez másképp, ezért akkor úgy döntöttem, hogy inkább ajándékokra költök, mintsem ideig-óráig hangulatos gyertyákra, díszekre, szalagokra…

…De hát mindenki tévedhet. Ugye. Tanultam is az esetből, és idén elhatároztam: én sem, és ezzel együtt az otthonom sem maradhat ki a karácsony előtti készülődés izgalmából.
Azt is tudtam azonban, hogy a karácsonyi hangulat megteremtését a lehető legkevesebb pénzből szeretném megvalósítani, így a vásárlást komoly tervezés előzte meg.

Első lépés: az alapszabályok!

Mint ahogy én sem tudtam pontosan, hogy mennyiből tudom majd kihozni a dolgot, Te se ijedj meg, ha fogalmad sincs, mi mennyibe kerül, és mire is lesz pontosan szükséged! Fogadj meg néhány tanácsot: légy kész a kompromisszumokra! Ne mondj le arról, amit elterveztél! Ha nem tudod megvenni, készítsd el magad!

Második lépés: gyűjtögetés

Mielőtt felkapnád a táskád, és már rohannál is a legközelebbi üzletbe, nézz körül egy kicsit otthon, nem maradt-e véletlenül valamennyi szalag a tavalyi karácsonyról. Na ugye! Ez éppen megfelelő lesz arra, hogy az étkező unalmas székeit is karácsonyi ruhába öltöztesd. Fogd a szalagot, és a szék egyik hátsó lábát tekerd be vele! Kezd alulról, és egyenletes spirál-alakban addig tekerd, amíg a támlához nem érsz, a végén pedig köss rá egy nagy masnit! Jöhet is a következő szék!

Bizonyára néhány karácsonyfa-dísz is akad otthon, amit már – valld be nyugodtan – idén nem terveztél feltenni a fára. Nem baj, a mini fára tökéletes lesz!
Ha esetleg néhány fenyő- vagy műfenyőágat is találsz a spájzban, nyert ügyed van, ha viszont ezek nem állnak rendelkezésre, akkor keress fel egy „kreatív üzletet”, ahol egy-kétszáz forintért akár fél tucat műfenyő-ághoz is hozzájuthatsz. Tedd őket egy vázába, a „kerekebb” hatás érdekében hajlítsd kifelé az ágait, és díszítsd fel a tavalyi díszekkel! A minifa akkor mutat a legjobban, ha egyszínű, lehetőleg sötétebb árnyalatú vázát választasz, és nem a legnagyobb díszeket aggatod az ágaira.

A karácsonyról a fények, a finom mézeskalács- és fenyőillat mellett bizonyára neked is a gyönyörű papírba csomagolt, hatalmas masnikkal átkötött, meglepetésekkel teli csomagok jutnak eszedbe. Miért ne töltenéd be ezzel a hangulattal az egész lakást? Ehhez pedig nincs is másra szükség, mint csupán néhány doboz gyufára, díszkötöző szalagra, csomagolópapírra és ragasztóra. Ragassz össze három gyufásdobozt, majd csomagold be, az így készült ajándékcsomagocskát pedig kösd át a díszpapírhoz illő szalaggal – a masni nehogy lemaradjon! Akassz belőlük a kilincsekre, az ablakokra, a tükör sarkára vagy a lámpára! Annál jobb, minél több helyen találkozni a kis ajándékokkal a lakásban.
(A lustábbak vásárolhatnak is ilyen lőre készített díszeket.)

Karácsonyi fali dísz haladóknak

A következő díszhez már egy kicsit több ügyességre, és legfőképpen kitartásra van szükség. Az eredmény viszont kárpótol majd mindenért

Kezdjük mindjárt a hozzávalókkal:

  • kemény kartonpapír (Minél nagyobb, annál jobban mutat majd a dísz. Én 40 cm x

40 cm nagyságút választottam.)

  • egy csomag zöld szizál (kreatív boltban kapható, egy csomag ára 3-400 forint)
  • szárított virágszirmok (használhatsz illatát vesztett pot-pourri-t is, abban még különböző termések is vannak)
  • aranyszínű termések (bármelyik kreatív boltban találni, ára hasonló a szizáléhoz)
  • szárított narancsszeletek (ezt is lehet kapni, jobban megéri azonban, ha saját magad szárítasz)
  • fahéjrudacskák
  • egyéb termések, amelyekről úgy gondolod, hogy jól mutatnak majd a díszen
  • folyékony ragasztó
  • arany cérna

Elsőként rajzold meg a csillagot a kartonpapíron, majd vágd ki. Fogd a szizált és válaszd szét vékonyabb tincsekre. Most kend be a kartoncsillagot vastagon ragasztóval – a hátoldalát is beragasztózhatod, annál biztosabban tapad majd rá a szizál -, és kezdd el a tincsekkel betekerni a csillag szárait. Ha egy tinccsel kész vagy, szorosan tekerheted mellé a következőt! Ha minden szárral végeztél, a maradék szizált formázd olyan alakúra, amellyel befedheted a csillag szabadon maradt részét. Ne spórolj az anyaggal, hiszen ez képezi majd a dísz alapját! Elképzelhető, hogy úgy érzed majd, hogy nem ragadt oda eléggé a szizál a kartonhoz. Fogd a hajlakkod, és fújd be alaposan az egész csillagot!

Jöhet a feltét!

Miután megszáradt a lakk, felteheted rá a terméseket. Egyesével ragasztózd be a szirmokat jó alaposan, és ragaszd őket a szizállal befedett csillagra! Ragassz rá néhány narancsszeletet, a fahéjrudakat, a terméseket, és néhány helyre tegyél az aranyra fújt darabokból is! Minél több termést teszel rá, annál dekoratívabb lesz - az arany termésekkel azonban csak csínján!
Ha ezzel végeztél, pihenj egy kicsit. Főzz magadnak egy finom karácsonyi teát, és várd meg, míg megszárad a ragasztó. Utolsó lépésként óvatosan, de szorosan tekerd be az egész díszt az arany cérnával! Ebből viszont annyit tehetsz, amennyi csak tetszik! Végül köss a karácsonyi csillagod sarkára szalagot, és akaszd fel a falra.

Ha követted az utasításokat, eddigre már bizonyára sikerült némi karácsonyi hangulatot teremtened. Hogy tovább fokozd a hangulatot, gyújts meg minél több gyertyát, csepegtess adventi illatú illóolajat az aromalámpába, és tedd be a kedvenc karácsonyi cd-d a lejátszóba.
Tölts még egy csésze teát, és élvezd a munkád gyümölcsét.

Boldog karácsonyt! femina

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: