2010-12-21 15:02:38• hírek • Szatmár.ro

Karácsonyi halleves különlegességek

Karácsonykor a legtöbb család valamilyen klasszikus menüvel rukkol elő, melynek elengedhetetlen kelléke a hal. Íme három ízletes halleves receptje.

Dunai halcsorba

Elkészítéséhez: 1 - 1,5 kg különféle hal, 3 fej hagyma, 3 szál póréhagyma, 1 db zellergumó, 4 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 csokor zöldpetrezselyem, olaj, só és bors szükséges.

Első lépésben a megtisztított halat feldaraboljuk, majd besózzuk és félretesszük. A hagymát, póréhagymát, zellert apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük, a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és mindezt forró olajban kissé megpirítjuk. Hozzáöntünk 3 liter vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s ha felforrt, 10 perc múlva beletesszük a halat, majd lassan főzzük még 20 percig. Ekkor a halszeleteket kiszedjük egy tálba és rátesszük a levest. A vagdalt zöldpetrezselymet a tetejére hintjük.

Tejfölös halleves

Elkészítéséhez: ¾ kg hal, 2 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db tojássárgája, 4-5 kanál tejföl, 2 kanál ecet, 3 babérlevél, só és bors szükséges.

Az előkészület szakaszában a hagymát vékonyan felkarikázzuk és odatesszük másfél liter vízbe, sóval, borssal, zöldpaprikával és a babérlevelet. Ezt követően megtisztítjuk a halat, feldaraboljuk, s ha a hagyma megfőtt, beletesszük a lébe és 15 percig főzzük. Eközben elhabarjuk a tojássárgáját a tejföllel és az ecettel. A halat szűrőkanállal kiszedjük a levestálba, a tojásos keveréket pedig habverővel belekavarjuk a levesbe, és az első forrásig állandóan veregetjük. Majd azonnal rátöltjük a halra és tálaljuk is.

Belga halleves

Elkészítéséhez: 1 kg többféle hal (ponty, csuka, kárász, süllő), 5 dkg vaj, 1 szál petrezselyemgyökér, ½ csokor zöldpetrezselyem, 2 db babérlevél, 2 húsleveskocka, 1 fej hagyma, ½ pohár fehér bor, 4-5 szem borókamag, citromlé és pirított zsemlekocka szükséges.

Első lépésben megtisztítjuk a halat, és feldarabolva a fazékba tesszük, ügyelve arra, hogy amelyik hamarabb megfő, az felül kerüljön. Második lépésben rátesszük a vajat, a kockára vágott petrezselyemgyökeret, a vagdalt zöldpetrezselymet, az apróra vagdalt hagymát. Majd beledobjuk a húsleveskockákat, a babérlevelet, a borókamagokat, ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a halat. Ha felforrt, citromlével ízesítjük. Erős tűzön főzzük, amíg a leve megsűrűsödik. Jó étvágyat kívánunk hozzá!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: