2009-12-24 12:16:35• hírek • Gozner Gertrud

Karácsonyi asztalra

A karácsonyi ünnepek közeledtével Szatmár megyében körülbelül 34 ezer sertés került levágásra - derült ki a Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményéből. Ez a szám kizárólag a háztáji disznóvágások számát mutatja.

Az ünnepi vágások előtt a megye sertésállománya kb. 100 ezer darabot tett ki, azóta a lakosság 34 ezer állatot áldozott fel, a vágóhidakon levágott disznók száma még ennél is nagyobb lehet - tudtuk meg a hivatal közleményéből. A szakemberek szerint a karácsony után, a két ünnep között, valamint januárban újabb vágási hullám fog következni, viszont az a jelenleginél sokkal kisebb mértékű lesz.

Jelen pillanatig a megyében a Trichinella féreg ellen 1586 vizsgálatot végeztek el az állatorvosok, amelynek során négy darab fertőzött sertést találtak. Az egyik beteg állatot Iriny településen, a többi hármat Szamosborhídon, Udvariban és Szentjánosmajorban fedezték fel.

A fertőzött sertések húsát, több mint 740 kilogrammot, teljes mértékben megsemmisítettek az Állategészségügyi hatóság munkatársai, míg a gazdákat, ha bizonyítani tudták az állat származását, a piaci árnak megfelelően kárpótolták. A hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ünnepek alkalmából levágott sertésekből mindenképpen vegyenek mintát, és azt vizsgáltassák meg a területileg illetékes hatóságnál. Egy vizsgálat ára hét lejbe kerül.


34 ezer disznó kerül a szatmáriak karácsonyi asztalára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: