2015-07-14 12:05:47• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Kapus és csatár nélkül a Videoton és a Steaua

A magyar bajnok Videoton és a román címvédő Steaua is idegenben kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében. Előbbi a walesi The New Saints, utóbbi a szlovák Trencsén otthonában próbál meg a visszavágóra biztató eredményt elérni, miközben kapus- és csatárposzton is komoly gondban vannak.

Bernard Casoni, a Videoton vezetőedzője szerint tanítványainak komolyan kell venniük a walesi The New Saints csapatát, amely ellen nem számít könnyű párharcra.  A magyar bajnok székesfehérvári együtteshez nyáron érkezett francia tréner a múlt héten a helyszínen tekintette meg a walesiek B36 Tórshavn elleni visszavágóját, melyet 4-1-re nyert meg a New Saints. Casoni úgy látja, hogy jó csapat vár kedden és jövő szerdán a Videotonra, s különösen az első fordulós párharcban négyszer eredményes Michael Wildra kell majd odafigyelni, aki ugyan már nem fiatal, ám nagyon veszélyes, gólérzékeny futballista.

"Komolyan kell a TNS ellen készülnünk, mind a két mérkőzést komolyan kell vennünk, egyáltalán nem szabad lebecsülni a walesi csapatot" - nyilatkozta a magyar klub honlapjának Bernard Casoni.

A Videoton hétfőn reggel, 18 fős kerettel indult el Walesbe. Sérülés miatt Feczesin Róbert és Rémi Mareval nem tarthatott társaival, Branislav Danilovic, Filip Pajovic és Mirko Ivanovski pedig adminisztrációs problémák miatt nem utazhat. Arturo Alvarez pedig az Arany-kupán vesz részt El Salvador válogatottjával. Ez azt jelenti, hogy a kapuban az élvonalban még be nem mutatkozó, 23 éves Péter Gábor állhat, és egyetlen vérbeli csatár sem maradt a keretben...
A kedden 21 órakor kezdődő találkozót a The New Saints pályáján, az angliai Oswestryben található Park Hall Stadionban rendezik, a visszavágót pedig jövő szerdán Székesfehérváron játsszák majd.

Szintén idegenben kezd a román (rekord)bajnok Steaua is, amelynek ezúttal kevesebb szerencséje volt a sorsoláskor. A szlovák Trencsén ugyan nem egy európai élcsapat, ám mindenképpen komoly ellenfélnek ígérkezik. Főleg egy olyan Steaua számára, amely idei első két meccsén még gólt sem tudott szerezni: a Marosvásárhely elleni Szuperkupa-döntőt el is bukta (akárcsak a Videoton a Ferencváros ellen), a bajnokságban pedig csak gól nélküli döntetlent ért el a Petrolul ellen.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy vasárnap új csatár csatlakozott a kerethez. A francia Gregory Tadé pénteken még a Kolozsvári CFR színeiben lőtt gólt, kedden pedig könnyen lehet, hogy szerepet kap Trencsénben. Már csak azért is, mert George Tucudeant kirakták a keretből, új csapatot kereshet magának. Vélhetően Gabriel Iancu kezd majd középen, pedig ő leginkább a csatár(ok) mögött érzi jól magát. A másik opció a 19 éves Alexandru Tudorie lehet.

Érdekesség, hogy Giedrius Arlauskis távozása után a Steaua (egyelőre) nem igazolt új kapust, így ezen problémája is megegyezik a Videotonéval: Szlovákiában a 19 éves Valentin Cojocaru kaphat bizonyítási lehetőséget.

Hiányzik továbbá a Steaua keretéből Jean Sony Alcenat, aki a videotonos Alvarezhez hasonlóan az Arany Kupán vesz részt Haiti válogatottjával, míg Luciano Filip sérült. Ezzel szemben a túloldalon mindenki bevethető.

A Trencsén történelme során először nyerte meg a szlovák bajnokságot (és rögtön besöpörte a kupát is). A klub Tscheu La Ling korábbi holland válogatott és Ajax-, Marseille- és Feyenoord-játékos tulajdona. Ennek következtében a szlovákok szorosan együttműködnek az Ajax-szal: a keretben több játékos is az Ajax-ban nevelkedett, a játékrendszer is a lendületes és technikás holland támadófocit követi. Szintén közös vonás a Trencsén és az Ajax között, hogy a szlovákok kerete is borzasztóan fiatal: 21,58 év az átlagéletkora, szemben például a Steaua 24 évével. Az idén nyáron igazolt négy játékos közül három 18, egy pedig 17 éves... Ennek a „hátulütője", hogy a mértékadó transfermarkt.de becslései szerint a keret összértéke alig 7,2 millió euró, szemben a Steaua 30 milliójával.

A Trencsén legértékesebb és egyben legtapasztaltabb játékosa a 29 éves Ryan Koolwijk. A suriname-i származású holland középpályás 135 holland élvonalbeli meccsel a háta mögött került Szlovákiába. Legveszélyesebb játékosuk a szintén holland, de curaçao-i gyökerekkel rendelkező és ennek az országnak a mezét viselő Gino van Kessel. A mindössze 22 éves csatár 39 bajnokin 16 gólnál tart. Meg kell említeni továbbá a 24 éves, nigériai Ibrahim Rabiut, aki korábban olyan nemzetközi sztárcsapatokban fordult már meg, mint az idén Portugál Kupát nyerő Sporting Lisszabon, a holland bajnoki címvédő PSV Eindhoven, vagy a skót sorozatbajnok Celtic Glasgow.

A főtáblára jutáshoz a Videotonnak és a Steauának három párharcot kell megnyernie. A második fordulós párharc megnyerése azért különösen fontos, mert ha a kvalifikáció harmadik körében maradnak csak alul, akkor folytathatják a szereplést az Európa Liga-selejtező utolsó fordulójában. Míg ha a BL-selejtező negyedik fordulójában múlják felül őket, akkor a második számú európai kupasorozat főtáblájára kerülnek.

Bajnokok Ligája, második selejtezőkör, első meccs:
The New Saints - Videoton 21.00 Duna TV
Trencsén - Steaua - 21.30 ProTV

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: