2014-08-28 18:47:51• hírek • Kocsis Zoltán

Kaptunk is meg nem is pénzt a kormánytól a Károlyi útra

Hevesen bírálta a vidékfejlesztési minisztériumot és annak Országos Vidékfejlesztési Programját a Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki ülésén Maskulik Csaba tanácsos. Szerinte a Károlyi út felújítására kapott 500.000 lejes támogatás csak szemfényvesztés, mivel azt nem fogja tudni elkölteni az önkormányzat.

„Tudni kell, hogy a kormány már márciusban rendelkezett ezekkel az összegekkel, ám csak most írták alá a szerződéseket Victor Ponta és Liviu Dragnea kampánylátogatásán. Szatmárnémeti 500.000 lejt kapott a Károlyi út rehabilitálására olyan körülmények között, hogy ez a megvalósíthatósági terv szerint 20 milliónál is többe kerül. Ilyen ütemben csepegtetve a pénzt 40 év múlva tudjuk csak felújítani a Károlyi utat. Főleg, hogy jelenleg egyetlen lej sincs előirányozva erre a helyi költségvetésben", jelentette ki az RMDSZ tanácsosa.

A legnagyobb gond azonban, hogy a szerződés alapján Szatmárnémetinek vissza kell fizetnie a pénzt, amennyiben az év végéig nem tudja azt elkölteni. „Márpedig ez ahhoz is kevés, hogy kiírjunk egy közbeszerzési licitet", tette hozzá a tanácsos.

Dorel Coica polgármester hiányában Radu Roca alpolgármester és Szűcs Zsigmond, az önkormányzat beruházási osztályának vezetője válaszukban elmagyarázták, az összeget a közvilágítás alkotóelemeinek megvásárlására illetve ún. „utcai bútorzat", azaz padok, buszmegállók, buszjegy-automaták vagy szemeteskukák vásárlására is el lehet költeni. „Amit aztán addig raktározunk, amíg fel nem tudjuk újítani a Károlyi utat" , mondták.

Ezek megvásárlására is közbeszerzési licitre van szükség, aminek a lebonyolítására sem lesz elég idő, jegyezte meg Nits János. "Az év végén úgy fogjuk visszaadni a pénzt az államnak, mert nem fogjuk tudni elkölteni", adott hangot véleményének az ülés után Maskulik.

Adrian Albu liberális tanácsos szerint a városnak hitelt kellene felvennie a Károlyi út rehabilitálásának érdekében, hisz jelenleg ez a legrosszabb állapotban lévő bevezetőút Szatmárnémetiben. Az egykori alpolgármester szerint „minimális összegekből" modernizálni kellene a Batizi utat is. „Ha a Szatmárzsadányba vezető útra volt hét millió leje az önkormányzatnak, akkor a Károlyi útra vagy a Batizi útra is legyen", tette hozzá Maskulik. „Ha az önkormányzat vezetőinek tényleg olyan jó a kapcsolata Victor Ponta miniszterelnökkel és Liviu Dragnea belügyminiszterrel, akkor tárgyalásokat kellene folytatniuk a Károlyi út finanszírozásáról", jegyezte meg nem titkolt élccel Nits.

Az Országos Vidékfejlesztési Program keretein belül kapott 500.000 lej elköltéséről szóló határozatot az RMDSZ-frakció nagy részének tartózkodása mellett végül elfogadta a tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: