2009-04-08 13:16:30• hírek • Szatmár.ro

Kaplony: feloszlatták a tanácsot

A Szatmár Megyei Törvényszék keretében működő közigazgatási bíróság kimondta: feloszlatja a Kaplonyi Helyi Tanácsot.

A legtöbben nem tudták azt, hogy a 2007-ben módosított közigazgatási törvény szerint két hónapnyi üléselmaradás elég ahhoz, hogy egy helyi tanácsot feloszlottnak lehessen tekinteni: a Prefektúra a módosult paragrafusra hivatkozva kezdeményezte három megyebeli döntéshozó testület - a kaplonyi, a kökényesdi és a szaniszlói - felszámolását.

A közigazgatási bíróság elsőként a kaplonyi ügyet tárgyalta, és kedden kimondta: a Kaplonyi Helyi Tanácsnak hivatalból megszűnt a mandátuma, így előrehozott választásokat kell kiírni a községben.

A megjelent tanácsosok beadvánnyal fordultak a bírósághoz, amelyben rámutatnak: önhibájukon kívül akarják büntetni a testületet, hiszen a polgármester elsődleges feladata az, hogy összehívja az üléseket - elismerték viszont azt is, hogy a tanácsosok egyharmadának is jogában áll ez.

A döntéshozók a jelenlegi gazdasági viszonyok közepette értelmetlennek tartják, hogy jelentős összegeket költsön a község az újabb választásokra. Annak ellenére, hogy két héten belül fellebbezni lehet, az általunk megkérdezettek - Mosdóczi Vilmos polgármester, illetve több helyi tanácsos - ezt nem kívánják megtenni. Arról, hogy mikor lesznek Kaplonyban az előrehozott választások, a kormány fog dönteni. A bírósági ítélet az elhangzottak szerint precedensértékű lesz, vagyis: a kökényesdi és a szaniszlói testület is fel fog oszlani.

A tanács tagjai a Szatmár Megyei Bíróság előtt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: