2010-01-18 10:02:04• hírek • Szatmar.ro

Emlékezés a kaplonyi deportáltakra

Második alkalommal emlékeztek Kaplonyban a helyi deportáltakra.

Tavaly szervezték az első helyi szintű megemlékezést, az idei ünnepi rendezvényt vasárnap tartották. Ebből az alkalomból Kirner Ferenc kanonok celebrált szentmisét a római-katolikus templomban Nm. és Ft. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök koncelebrálása mellett.

A kanonok helybeli születésű és családja is érintett volt az 1945 januárjában történt deportálásban: ezért választották őt a prédikálásra. Mind ő, mind a püspök kiemelték: a hatvanöt évvel ezelőtti tragédiának nem szabad többé megtörténnie. A főpásztor beszédében kihangsúlyozta: annak idején minden próbálkozás ellenére sem tudták eltávolítani az istenhittől az embereket, a mai világban viszont sokan önszántukból választják az isten nélküli életet - ezen mindenképp el kell gondolkozni.

A helyi deportáltak emlékművét megkoszorúzták a megjelent szerveztetek képviselői: a helyi, a regionális, a mezőfényi, a mezőteremi, a kálmándi NDF, a helyi RMDSZ és az önkormányzat nevével ellátott koszorúk kerültek a talapzatra. Az emlékművet gyertyával a kezükben álló diákok vették körbe, ezáltal is jelképezve az elhurcoltak sokaságát.

A megemlékezés a kultúrotthonban folytatódott. Bemutatták Boros Ernő legújabb könyvét, amely a földvári haláltáborról szól. A témához, illetve az oroszországi deportáláshoz több még élő szemtanú hozzászólt, köszönetét fejezve ki azért, mert nem feledkeztek meg róluk az utódok. A kálmándi Schlachter Pista bácsi két, lágerben született verset is elszavalt. Fellépett a helyi furulyaegyüttes és az iskola sváb tánccsoportja.

Kaplonyból 1945 januárjában összesen 400 személyt hurcoltak el sváb származása miatt Oroszországba, illetve Földvárra: hatvanegyen soha nem térhettek haza.


Az emlékezés alkalmával megtelt a templom
Az emlékezés alkalmával megtelt a templom


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: