2010-09-03 15:01:45• hírek • Szatmár.ro

Kapcsolati viszonyok és sztereotípia

A sztereotípia leegyszerűsítve nem más, mint negatív előítéletek és elképzelések együttese, egy úgynevezett címke, melyet akarva akaratlanul, de mindenképpen használunk. Az előítélet és a sztereotípia a köznyelvben szinte eggyé olvadt.

A kapcsolati és nemi sztereotípiák óhatatlanul hatással vannak ránk. Bevésődtek a közfelfogásba és napjainkban is ezek fogságában élünk, annak ellenére, hogy olykor nem is helytállóak. Ilyen például az, hogy a nők mindenáron férjhez akarnak menni, a férfiak pedig irtóznak a házasság gondolatától, hogy a nőnek a konyhában a helye, aki szép az nem okos stb. Ezek olyan rögzült szerepek, melyektől szinte lehetetlen megszabadulni, illetve elrugaszkodni.

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor éppen ellenkezőleg állnak a dolgok. A közfelfogással ellentétben, nem minden nő álmodozik idilli családi életről és álomesküvőről. Egyesek álruhába öltözött férfias természetű amazonok. A nők közül sokan hanyatt-homlok menekülnek attól a férfitól, akinél a komolyság legelső jelét is tapasztalják, vagy a monogámia ígéretével kecsegtetik őket. Nem minden nő szeretne családot alapítani, vagy egy férfi mellett leélni az életét. Mióta világ a világ, a nők mindig bizonyos függetlenségre vágytak. A gyengébbik nem képviselői közül sokan legalább olyan izgalmasnak találják a titkos találkákat, olykor felületes-, ígéretek nélküli kapcsolatokat, mint a férfiak. Az élet a legjobb bizonyíték arra, hogy mindkét nem képviselői szeretnek a tűzzel játszani, és szeretik átlépni a bizonytalanság vékony határát.

A különféle kapcsolatok bizonyítékul szolgálnak arra, hogy nagyon vékony határ van a kaland és a félelem, a béke és a háború, valamint a szerelem és gyűlölet között. A hízelgések egyre idegesítőbbé, a bókok unalmassá és megszokottá válnak, még az önzetlenség és nagylelkűség is kevésbé hihetővé válik. A modern nőnek nemcsak nőiesnek kell lennie, de bizonyos körülmények között férfiasan is helyt kell állnia. Ugyanakkor a férfiaknak sem szükséges mindenáron erősnek és kőkeménynek mutatkozniuk. Ez annak a jele, hogy az idő múlásával a berögzült sztereotípiáknak is változniuk kell. A modern világ elvárásaival lépést kell tartanunk, amikor is ezekhez a sztereotípiákhoz való ragaszkodás kevésbé helytállónak bizonyul. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a tudatos sztereotipizálástól valamilyen szinten megszabaduljunk.


A modern nőnek nemcsak nőiesnek kell lennie, de bizonyos körülmények között férfiasan is helyt kell állnia

A modern nőnek nemcsak nőiesnek kell lennie, de bizonyos körülmények között férfiasan is helyt kell állnia


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: