2009-10-02 09:35:03• hírek • MTI Press

Kapcsolatépítésre is vállalkozik a konzul

A szomszéddal összefogva erősebbek vagyunk, mint egyedül - e gondolatot a politikusok sokszor használják hangzatos nyilatkozataikban, de Pánczél Zoltán romániai magyar üzletember és temesvári tiszteletbeli konzul szájából ez nem közhely, nem üres "vallomás", hanem - mint az MTI-Pressnek adott interjújában elmondta - saját élettapasztalatából fakadó igazság.

Július óta már hivatalosan működik Temesváron a magyar konzulátus, amelyet a Fornetti Romania volt vezérigazgatója vezet (a cég igazgató tanácsának ma is tagja). Akkor csak rövid protokollesemény nyitotta meg az intézmény kapuit, a látványosabb, közéleti szereplők jelenlétében szervezett megnyitó ünnepségre most került sor Temesváron Magyar Eszenciák Estje címmel.

A romániai születésű magyar üzletember Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj és Mehedinti megyékben képviseli és segíti a magyar állampolgárokat. Szavai szerint a tiszteletbeli konzul önmaga tartja fenn hivatalát, nem tartozik a magyar külügyminisztérium alkalmazottai közé. Nagy előnye származik viszont abból, hogy egy magyar vállalkozás romániai részét irányította, így kénytelen volt folyamatosan tartani a kapcsolatokat a romániai gazdasági szférával. Valóban "minden ízében" ismeri a román gazdaságot, és ezt szeretné kamatoztatni a két ország közötti együttműködés érdekében.
Cégét 1991-ben alapította, vagyis szinte a kezdetek kezdetén - idézte fel Pánczél Zoltán, megjegyezve: vállalkozásának akkori bejegyzési száma 197 volt, ma viszont Temes megyében már mintegy 30 ezer cég működik.

- A vállalkozások fejlődésének tehát minden egyes szakaszát átéltem. Tisztában vagyok valamivel, amit a politikusok csak hangoztatnak: én a saját bőrömön érzem, hogy a szomszédokkal összefogva sokkal erősebbek vagyunk, mint egyedül - hangsúlyozta. - Aki a gazdasági területén tevékenykedik, azt vallja, hogy most már nem kellene feszegetni a régmúlt idők problémáit, hanem előre kellene tekinteni. A gazdaság szereplői ugyanis nagyon hamar rájönnek: ebben a nagy Európában csak egymásra számíthatunk.

Az üzlet csak a profitot ismeri

Pánczél Zoltánnak azonban nem csupán saját vállalkozása révén van rálátása a gazdaság mezejére, hiszen ő egyben a Romániai Magyar Üzleti Egyesület elnöke is. Ez mintegy 30 magyar céget tömörít a 7-8 ezer kisebb-nagyobb magyar vállalkozás közül, de - mint hozzáfűzte - ez a 30 cég adja a romániai magyar befektetések 80 százalékát. Tőkeerős gazdasági szerveződésről van tehát szó, ezen keresztül minden vállalkozó pontos, naprakész gazdasági információt kaphat. A tájékoztatásban a temesvári konzulátus is részt vállal.

- Szeretném, ha a hamarosan induló konzulátusi weboldal is nagy hangsúlyt helyezne a gazdasági kérdésekre - mondta.
Az üzletembernek nagyon is konkrét elképzelései vannak, miként szeretné erősíteni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között. Elsősorban a román befektetéseket ösztönözné Kelet-Magyarországon. Utalt a jelenlegi gyakorlatra, amely szerint Romániában felépítenek például egy élelmiszergyárat, de az alapanyagot Magyarországról hozzák.

- Jó lenne meggyőzni néhány román vállalkozót: ott építsék fel a gyárat, ahol az alapanyag van. Ettől kezdve a befektetések valóban kétoldalúvá válnának, ugyanis nagyon sok magyar befektető érkezett a Bánságba, itt az ideje, hogy néhány sikeres román üzletember Magyarországon fektessen be. Ez bizalomerősítő lépés lenne, jövőképünket is derűsebbé teheti - fejtette ki a konzul, hozzátéve, hogy természetesen a magyar vállalkozókat továbbra is várják Romániában.
Pánczél Zoltán hangsúlyozta, hogy a két ország között, ha nincsenek jogi és politikai akadályok, általában kitűnően működnek az üzleti kapcsolatok, ugyanis az üzlet nem ismer sem határokat, sem politikát. - Az üzlet egyvalamit ismer, és azt profitnak hívják. Amennyiben mind a két fél megtalálja számítását a közös üzletben, akkor a kapcsolat működni fog, bármilyen politikai rendszer is van hatalmon - tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: