2010-01-14 09:41:18• hírek • MTI/AP/ITAR-TASZSZ

Káosz van Haitin

A Haitin történt földrengés halálos áldozatainak a száma "jelentősen meghaladhatja a százezret" - közölte szerdán a Jean-Max Bellerive, a szigetország miniszterelnöke a Sky News hírcsatornának nyilatkozva.

Az elmúlt órákban számos becslés látott napvilágot a keddi földrengés áldozataira vonatkozóan, de rendre mindenki több tízezerre tette a halottak számát, egy haiti szenátor pedig félmillió áldozatról beszélt.

Haiti fővárosa, Port-au-Prince romokban hever. Ezrek vannak még az összedőlt épületek alatt. Az országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók segítenek a helyi lakosoknak az áldozatok felkutatásában. A mentést nagyon nehezíti a munkagépek hiánya. A fővárosban változatlanul káosz uralkodik, távközlési kapcsolat híján a helyi hatóságok nem képesek megszervezni a mentési munkálatokat. A helyi lakosok az utcán hagyják heverni a holttesteket, áldozatok teteme látható szerte a fővárosban.

Port-au-Prince utcáin a romok akadályozzák a járművek közlekedését. Nincs élelmiszer, ivóvíz és orvosság. Semmit se tudni Haiti más, földrengés sújtotta vidéki városairól. Az ENSZ becslése szerint a földrengés által érintett térségben közel 3,3 millió ember él.

A nemzetközi közösség a haitiak segítségére sietett, de a segítségnyújtást és a helyzetfelmérést akadályozza az, hogy nincs telefonösszeköttetés a szigetországgal. Megérkezett már egy mentőcsapat az Egyesült Államokból és Kínából, és várhatóan más országokból is elindulnak a mentéshez értő szakemberek. Az Egyesült Államokban több kormányintézmény vesz részt a karibi szigetország megsegítésében. A Pentagon nagyszabású akciót indít, a haiti partok felé hajózik a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó más amerikai hadihajókkal együtt.

Oroszországból az éjszaka folyamán útnak indult két repülőgép: az egyikkel mentőcsapat utazik, a másik mentéshez szükséges berendezéseket szállított, és hamarosan még egy gép elindul gyógyszerekkel és "repülőkórházzal" a fedélzetén.


Több mint százezer halottja van a természeti csapásnak
Több mint százezer halottja van a természeti csapásnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: