2019-07-02 09:01:57• hírek • Bede Emőke

Kánikula és vihar váltják egymást Szatmár megyében

Elsőfokú, azaz sárga riasztást adott ki a közelgő viharok miatt tizennégy megyére az Országos Meteorológia Szolgálat (ANM).

A figyelmeztetés Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Hunyad, Neamţ, Bákó, Botoşani, Iaşi és Vaslui megyére érvényes, ahol kedden 23 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt viharos erejű szélre, felhőszakadásra, villámlásra és helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, elszórtan akár a 40-50 litert is négyzetméterenként. Ugyanakkor kedd déltől csütörtök 10 óráig szinte az egész országra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben a kánikula, illetve a légköri instabilitás miatt.



Legutóbb az elmúlt héten, csütörtök délután csapott le megyénkre hatalmas vihar. Az Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség legfrissebb adatai szerint 17 helyszínen vált szükségessé a beavatkozás a vihar okozta károk miatt. Szatmárnémeti területén a viharos erejű szél 11 fát döntött az úttestre (némelyik autókat temetett maga alá), 4 tetőt tépett le vagy rongált meg, de a Shopping Plazához is ki kellett vonulniuk, ahol burkolati elemek váltak instabillá. A gyalogosok és az autósok védelmében jobbnak látták, ha azokat mihamarabb, egy emelőkosaras kocsi segítségével eltávolítják. Ugyanakkor a környező településekben, Szinfaluban, Szamosdobon, Vetésen, Batizon és Szatmárhegyen az önkéntes tűzoltók is beszálltak a kártalanításba. Öröm az ürömben, hogy személyi sérülésről ez alkalommal nem érkezett híradás.
 

Országos szinten 20 megyét (Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzau, Kolozsvár, Krassó-Szörény, Hargita, Iasi, Máramaros, Maros, Neamt, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes és Vaslui) , azon belül is 98 települést érintett a vihar. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék 29 házat, 30 padlást, 2 gazdasági melléképületet, 19 pincét és alagsort, 30 udvart, 31 utcát öntött el, a szél 228 fát döntött úttestekre vagy elektromos vezetékekre, de megadta magát 10 villanypózna is. A fák és oszlopok együttesen pedig 21 autót rongáltak meg – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség múlt heti tájékoztatásából. A RO-ALERT rendszer által kiküldött üzenetek száma elérte a 28-at, melyek 11 megye lakosait figyelmeztették a vihar közeledtére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: