2009-03-30 09:39:50• hírek • Szatmár.ro

Új apróságok az Állatparkban

Három aprósággal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark fehérarcú selyemmajom családja.

Az európai fajmegőrzési program (EEP) keretében 2004-ben két tenyészállat érkezett az állatparkba, egy holland hím és egy angol nőstény. 2005 óta minden évben új aprósággal gazdagodik a család, immár 14 főt számlálnak. Bár a karmosmajmok családjába tartozó állat az egyedüli főemlős, amely rendszerint ikreket hoz a világra, általában egyszerre csak két apróságot gondoznak. Ha több kicsi születik, akkor is általában csak kettő marad életben.

A Nyíregyházi Állatpark selyemmajom családja azonban rendkívül összetartó, valamennyien részt vesznek a kölykök nevelésében, gondozásában, s a szülők és a testvérek felváltva cipelik a 3 apróságot. Ez igen sok energiát emészt fel, mivel bár a kicsik mindössze 2-3 dekát nyomnak, méretük a 300 g-os szülőkhöz képest hatalmas.

A jelenleg 2 hetes apróságok most még minden percüket anyjukon,apjukon vagy testvéreiken kapaszkodva töltik, így egyelőre nehéz őket megismerni, öt-hat hetes korukban azonban már saját lábukon kezdik felfedezni kifutójukat.

A szaporulat annál inkább örvendetes, mivel természetvédelmi szempontból a faj fenyegetettnek számít. Az illegális befogás mellett fennmaradásukat a természetes élőhely pusztulása, egymástól elszigetelt, apró területekre való felszabdalása fenyegeti leginkább.

Három aprósággal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark fehérarcú selyemmajom családja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: