2009-04-02 11:06:32• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kampánytéma a belügyi botrány

Kampánytémává vált a belügyi titkosszolgálat körül a múlt héten kirobbant korrupciós botrány, amely egy diplomatát is érint, de Traian Băsescu államfő is a média figyelmének középpontjába került.

A múlt héten a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 24 órára őrizetbe vette Cornel Serbant, a belügyminisztérium titkosszolgálatának igazgatóját, a hírszerző szerv egy másik vezetőjét, valamint Románia egyik leggazdagabb üzletemberének számító Puiu Popoviciut és a bukaresti mezőgazdasági egyetem volt rektorát.

A botrány miatt Serban azonnal lemondott vezetői tisztségéről. A két hírszerzési vezetőt azzal gyanúsítják, hogy korábban megpróbáltak nyomást gyakorolni a DNA ügyészeire az üzletember és a volt rektor elleni vizsgálat beszüntetése érdekében. A 2000-es évek elején Popoviciu társulási szerződést kötött a bukaresti egyetemmel, amely az ügyészek szerint jóval a piaci ár alatt juttatta az üzletember tulajdonába azt a Bukarest melletti, 220 hektár nagyságú telket, amelyen jelenleg Kelet-Európa legnagyobb lakónegyede épül.

Az ügy egyik mellékszála a román diplomáciához vezet, hiszen a titkosszolgálati vezetők ellen folytatott vizsgálat során az ügyészek látókörébe került Tiberiu Dinu, Románia milanói konzulja is. Az ügyészek azt állítják, hogy a diplomata titkos információkat kért a hírszerzőfőnöktől, és azokat személyes érdekeire használta fel. Emil Boc miniszterelnök bejelentette: a konzul hazarendelését kérte a külügyminisztériumtól, mert szerinte a diplomata túllépte hatáskörét.

A korrupciós botrány kapcsán a romániai média egy másik mellékszálat is felfedezett. A lapok megírták, hogy Traian Basescu államfő nagyobbik lánya, Ioana Basescu egy évvel ezelőtt éppen a Popoviciu által épített lakónegyedben vásárolt magának házat, amelynek értéke körülbelül 800 ezer euró. Napok óta több televíziós adásban is azt firtatják az elemzők, hogy az államfő lányának honnan van ennyi pénze, hiszen vidéki közjegyzői fizetéséből nem tehetett szert ekkora vagyonra. Ioana Băsescu azt állítja, hogy előző házának az eladásából származik a pénze, és ebből vette meg törvényesen a bukaresti ingatlant.

A média közben kiderítette azt is, hogy Popoviciu beruházása kezdetben hathatós segítséget kapott az akkoriban Traian Băsescu által vezetett bukaresti főpolgármesteri hivataltól, ugyanis hátrányos övezetté nyilvánították a telket, és így lehetővé vált, hogy PHARE-alapokból végezzék el a 220 hektár közművesítését.

Romániában az év végén rendeznek elnök-választást. Bukaresti elemzők szerint az ügy egyértelműen kampánytémává vált, ezért lett célpont Basescu. Egyes megfigyelők szerint ennek az ügynek a nyilvánosságra kerülése eredetileg Băsescunak kedvezett, mivel a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy tisztségben lévő hírszerző főnök korrupciós ügy nyomán bukjon le. Ez azt bizonyítja ugyanis - vélik az említett elemzők -, hogy a román igazságszolgáltatás független hatalmi ágként működik, márpedig Băsescunak a független igazságszolgáltatás megteremtése jelenlegi mandátumának az egyik fő célkitűzése. Az államfő bírálói szerint azonban Băsescu nem számított arra, hogy a figyelem központjába kerül lánya házának ügye is, ami azért is kínos számára, mert korábban is kellett már magyarázkodnia ingatlan-tranzakciói miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: