2011-10-20 13:06:40• hírek • Szatmár.ro

Büntetik az egészségügyi személyzet elleni erőszakot

Ritli László
Ritli László

Az Egészségügyi Minisztérium javaslatára, legutóbbi ülésén elfogadt a kormány a 2006/95. törvény módosítását, amelynek értelmében drasztikusan büntetik a munkahelyi kötelességét ellátó egészségügyi személyzetet támadókat.

A jogszabály értelmében, az egészségügyben dolgozók (orvosok, asszisztensek, mentőautó-vezetők vagy bármilyen más egészségügyi alkalmazottak) közvetlen vagy közvetett (kommunikációs eszközökön keresztüli) fenyegetése munkavégzés közben, 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel vagy pénzbüntetéssel sújtják.

A szakszemélyzet elleni tettlegesség, bántalmazás, például ütlegelés, 6 hónap - 3 év közötti börtönbüntetést jelent. Testi sértésért 6 hónap - 6 év, súlyos testi sértésért 3 hónap - 12 év jár.

„Az Egészségügyi Minisztérium már többször jelezte, hogy az egészségügyi személyzet sokszor kerül veszélybe munkavégzés közben. Tavaly módosító javaslatot nyújtottunk be a perek gyorsabb lezárására vonatkozó törvényhez, de azt nem fogadták el. Ha valaki megüt egy munkáját végző orvost, 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető vagy megúszhatja pénzbüntetéssel. Mi azt javasoltuk, hogy a büntetések legyenek súlyosabbak. Tehát mostantól a bántalmazó 6 hónap és 12 év közötti szabadságvesztésre ítélhető, a tett súlyosságától függően. Szeretnénk elvenni azok kedvét, akik nem tartják tiszteletben a munkájukat végzőket, mert erre az utóbbi időben, sajnos, több példa is volt" - nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: