2008-11-24 08:40:17• hírek • Szatmár.ro

Kampányszombat

Összesen mintegy tíz Szatmár megye településen zajlottak különböző rendezvények az RMDSZ szervezésében a kampány utolsó szombatján. Az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselő, illetve szenátorjelöltjei igyekeztek minél több helyen megjelenni, és a választásokon való részvétel fontosságára hívták fel a figyelmét a Szatmár megyei lakosoknak.

Csehi Árpád Szatmár megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátorjelölt, Erdei D. István és Varga Attila képviselőjelöltek szombat délelőtt Érmindszentre, Ady Endre szülőfalujába látogattak, ahol a költőóriás születésének 131. évfordulója alkalmából szerveztek idén immár hagyományosan megemlékezést.

A mintegy 33 lelket számláló érmindszenti református gyülekezet temploma évente egyszer, az emlékünnepség alkalmából zsúfolásig megtelik, nem volt ez másképp idén sem, amikor is távoli városokból is érkeztek olyanok, akik tiszteletüket akarták tenni Ady Endre emléke előtt. Az istentiszteletet követő koszorúsás előtt többek között Varga Attila képviselőjelölt szólt a sokasághoz, a költőóriás emlékére mondott beszédét figyelemmel hallgatták a fogvacogtató hidegben is a résztvevők. Ady Endre mellszobrát ezt követően megkoszorúzták.

Több civil szervezet és egyesület is koszorút helyezett el nemzetünk nagyjának szobránál. A Szatmár Megyei RMDSZ nevében Csehi Árpád megyei tanácselnök és Günthner Tibor szenátorjelölt koszorúzott, míg az RMDSZ parlamenti csoportja nevében Erdei D. István és Varga Attila képviselőjelöltek helyeztek el koszorút, ezt követően pedig Szabó Károly szenátor koszorút helyezett el az Érmindszenti költőóriás szobránál.

Érmindszenten a jelöltek koszorút helyeztek el Ady Endre szobránál.

Az érmindszenti zarándoklatot követően a délután folyamán Szatmárudvariban folytatódott az események sorozata. Itt kora délután jó hangulatú közönség előtt lépett fel a magyarországi Irinyi és Binoka együttes, amely hagyományos magyar népi hangszerek megszólaltatásával, népzenével és néptánccal rabolta el a közönség és az RMDSZ jelöltjeinek figyelmét. Az eseményen Kónya László szenátorjelölt és Kovács Máté képviselőjelölt köszöntötte a szatmárudvariakat. Mindketten jelöltek voltak a tavaszi helyhatósági választásokon is és megyei tanácsosi mandátumot szereztek a szatmári választópolgárok bizalma révén. Ezt a támogatást és bizalmat is megköszönték a szatmárudvariaknak is, és arra bíztatták őket, hogy ha már erős önkormányzati, megyei részvételt sikerült kieszközölnie az RMDSZ-nek a választók támogatásával, építsék tovább ezt a rendszert. Hiszen erős parlamenti képviselet nélkül nehezebb lesz az önkormányzatoknak.

Jelöltek a színpadon Szatmárudvariban

A késő délutáni órákban felgyorsultak az események, több rendezvény is egyidőben kezdődött, így jelölteknek sietniük kellett, hogy a szinte mindenhol teltházas rendezvényeken meg tudjanak jelenni.

Így Csehi Árpád megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátorjelölttel és Erdei D. István illetve Varga Attila parlamenti képviselőjelöltekkel Börvelybe látogattak, ahol az RMDSZ szervezésében a helyi kultúrotthonban került megrendezésre a Vidám Percek az Északi Színház művészeivel címet viselő zenés-humoros előadás. Nagy Anikó és Nagy Orbán azt követően lépett a színpadra, miután Kis Zoltán alpolgármester és a részt vevő jelöltek köszöntötték a közönséget. Az eseményen jelen volt Börvely testvértelepülésének, a magyarországi Tiborszállásnak a polgármestere is, aki a szavazási joggal való élés, és a nemzeti öntudat megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmét a börvelyieknek.

A jelöltek bemutatkozása Börvelyben

A börvelyi előadással egy időben Szamoskrassón Kónya László szenátorjelölt és Kovács Máté képviselőjelölt köszöntötte a Gergely Róbert koncertre összegyűlt községbeli lakosokat. Kovács Máté elmondta, hogy alig pár nappal ezelőtt töltötte be a harmincadik életévét, továbbá azt is megosztotta a szamoskrassóiakkal, hogy községük szülöttje. Így különösen nagy örömére szolgál, hogy abban a képviselői körzetben indulhat versenybe, amelyből származik. Ezt követően vette kezdetét a Gergely Róbert koncert, a profi előadóművész fantasztikus hangulatot teremtett a teremben.

Délután hét órától Csehi Árpád megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátorjelölt és Erdei D. István képviselőjelölt már Pusztadarócon találkozott a választópolgárokkal. Gaman Mihály polgármester fogadta a jelölteket, és mielőtt még szót adott volna nekik megköszönte nekik mindazt a támogatást, ami nélkül Pusztadaróc fejlődhetett volna ilyen dinamikusan. Sok sikert kívánt a jelölteknek a megmérettetésen, biztosítva őket arról, hogy Pusztadaróc a novemberi választásokon is a legerősebb községe lesz az RMDSZ-nek. Ezt követően vette kezdetét az

Inoka és Birinyi néptánc és népzene-előadás Pusztadarócon

Eközben a Kolozsvári Magyar Állami Opera művészeinek előadása zajlott Kaplony községben. Ezen Varga Attila képviselőjelölt vett részt, és mutatott rá a választásokon való részvétel fontosságára. A művészek nem először járnak Szatmár megyei településen, a kampány során több településen is megfordultak az RMDSZ által szervezett eseményeken, a siker pedig Kaplonyban sem maradt el.

Az este folyamán egyre sűrűsödtek az események. Csehi Árpád megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátorjelölttel és Erdei D. István képviselőjelölttel a pusztadaróci előadás után Sárközújlakra látogattak, ahol a helyi lakodalmas házban batyus bált szerveztek a város lakosai. A batyus bál sztárvendége Gergely Róbert volt, aki ismert dallamokkal andalította el a vendégeket, amjd pedig fantasztikus hangulatot teremtett és táncra perdítette a sárközújlakiakat.

Gergely Róbert a sárközi fellépésen

A jelöltek az előadás előtt megköszönték a helyhatósági választásokon nyújtott támogatását a sárközújlakiaknak, majd röviden a választás technikáját ismertették a vendégekkel. Elmondták, hogy a a szavazólapon, mind a szenátorin, mind pedig a parlamenti képviselőjelöltin egyaránt a negyedik kockában található az RMDSZ-es jelöltek neve, a kockába kell ütni a pecsétet, így érvényes csak a szavazat. Csehi Árpád megyei tanácselnök megjegyezte, hogy minél többet jár vidéken annál jobban látszik, hogy milyen fejlesztési igényei lennének az illető településnek. Így például Sárközújlak esetében nyilvánvaló, hogy kultúrotthonra lenne szüksége a fiatal városnak. Arra kérte a szenátor és képviselőjelöltet, Bukarestben foglalkozzanak majd ennek a hiánynak a pótlásával.

Sárközújlak után Csehi Árpád megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátorjelölt és Erdei D. István képviselőjelölt Túrterebesre utazott tovább, ahol a helyi RMDSZ szervezésében jótékonysági bállal összekötött szüreti bált tartottak. Koczán Levente polgármester köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy az óvoda egy beteg alkalmazottján akarnak segíteni, ehhez gyűjtenek. Csehi Árpád és a jelöltek is adományoztak a település által szeretett óvodai alkalmazott felépülésére, majd pedig kezdetét vette a mulatság.

RMDSZ-bor Túrterebesen

A helyi iskola néptánccsoportjának fellépése után bemutatták az est meglepetését is: az ünnepségen a bort RMDSZ-es tulipánnal jelölt hordóból, és RMDSZ-es címkékkel ellátott üvegekben szolgálták fel. Csehi Árpád megjegyezte, hogy már hozzászokott ahhoz, hogy Túrterebesen mindig különleges eszközökkel kampányolnak, találékonyságuk azonban mindig meglepetést okoz a megyei vezetőség soraiban is. Ezt követően Csehi, Günthner és Erdei megkóstolták a „tulipános bort" amely elmondásuk szerint az egyik legkiválóbb nedű volt az aznap est borfelhoztalból.

Túrterebes után Halmiban folytatódott a szombat esti kampánykörút, ahol immár hagyományosan szervezték meg a kultúrotthonban a szüreti bált. Csehi Árpád megyei tanácselnök, Günthner Tibor szenátorjelölt és Erdei D. István képviselőjelölt megérkezésekor már javában mulattak a halmiak, de a vendégek megérkezésekor örömmel fogadták az RMDSZ megyei képviselőit. Incze Lajos polgármester halmi borkülönlegességekkel kínálta a jelölteket, akik ezt követően, a polgármester intésére néhány szóban köszöntötték a résztvevőket. Amint azt Incze elmondta, a tavaszi helyhatósági választásokon sem a kampánybeszédekkel sikerült tudatosítani az emberekben a választásokon való részvétel fontosságát. Érezték, hogy mi a tétje a választásnak, és a bálon jelen lévő halmiak jelezték, érzik ezt most is.

A Csehi Árpád megyei tanácselnök vezette kampánycsapat egy rövidebb borkóstoló után ugyanakkor kénytelen volt továbbálni Haliból, ugyanis Tasnádon, a Katalin bált szervező RMDSZ-esek is várták még őket.

Charlie is sok sikert kívánt a jelölteknek

Éjfél környékén érkeztek Tasnádra, hol már javában állt a Katalin napi bál, amelynek sztármeghívottja Charlie volt. Az énekes köszöntötte a jelölteket, és sok sikert kívánt nekik a megmérettetésen, közös fotók is készültek. Csehi, Günthner és Erdei itt találkozott Varga Attila képviselőjelölttel, aki már a kora esti óráktól ünnepelt a tasnádiakkal. A jelöltek elvegyültek a bálozók között, és felszabadultan mulattak. Többen is vállalkoztak arra, hogy megtáncoltassák a megye első emberét és a jövendő szenátor és képviselőjelölteket.

A vasárnap hajnalig tartó kampánynap a kampány utolsó vasárnapján hasonló intenzitással folytatódik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: