2009-05-03 16:53:37• hírek • Gozner Gertrud

Kampányoltak a pártok

Körülbelül 10 ezren vettek részt az 53.-ik alkalommal megrendezett Sambra Oilor ünnepségen a Huta Certeze-i domboldalon. Többek közt Traian Basescu, Románia elnöke, Mircea Geoana a Szociáldemokrata Párt és a szenátus elnöke, Ecaterina Andronescu tanügyminiszter és Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter látogatott ki az eseményre.

A Sambra Oilor a hamarosan következő Európa Parlamenti-választások égisze alatt zajlott, a román parlamenti pártok mindegyike igyekezett standot állítani és képviselőket küldeni a helyszínre. A demokrata-liberálisok részéről maga az államelnök, Traian Basescu is tiszteletét tette az eseményen.

Az elnököt a megye részéről Radu Giurca prefektus fogadta, a helyi hivatalosságok kaláccsal, sóval és pálinkával vendégelték meg az ország első emberét. Basescu ezután beszédet mondott résztvevők előtt, majd a tömegbe vetette magát és kezet fogott az emberekkel, akik tülekedtek, hogy az elnök közelébe férkőzhessenek vagy legalább egy fotót készíthessenek róla.

Basescu mellett a PSD elnöke, Mircea Geoana is tartott egy rövid beszédet. Mivel az európai parlamenti választások hivatalos kampányidőszaka csak május nyolcadikán kezdődik, a pártok a választási szlogenek helyett egyelőre terült asztallal várták az érdeklődőket. A felsorakoztatott étkek a Sambra Oilor hagyományát tükrözték, szalonna, juhtúró, zöld hagyma és házi pálinka díszelgett rajtuk.

Szatmár megye helyi vezetői közül Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke, Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Adrian Albu alpolgármester látogatott ki az ünnepségre. Csehi Árpád beszédében arra tért ki, hogy a tradicionális értékek megőrzése elsőrendű fontossággal kell bírjon manapság, és növelni kell a megye turisztikai promóciós erejét.

A hivatalos megnyitóra délelőtt 11-kor került sor, majd a színpadon különböző népzenei programok követték egymást. Sokan jöttek el hagyományos avasi népviseletbe öltözve és kézműves termékeket is lehetett vásárolni a helyszínen. A gyerekek szórakozására játszóteret biztosítottak. Amerre a szem ellátott, a domboldalon és a völgyben mindenhol embertömegeket lehetett látni, igazi majális hangulat uralkodott a rendezvényen.

Basescu beszédet mondott a résztvevők előtt

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: