2011-11-30 12:57:46• hírek • Póti Orsolya

Kampány az AIDS Világnapja alkalmából

Az AIDS, avagy a szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be.

December elsején világszerte megemlékeznek az AIDS betegség áldozatairól. Szatmárnémetiben csütörtökön 15 órától a Romániai Vöröskereszt Szatmárnémeti fiókszervezetének önkéntesei is kampányt rendeznek a megemlékezés jegyében.

A HIV fertőzés súlyos, hosszú lefolyású betegség, s az ebben szenvedőket gyakran éri diszkrimináció. December elseje az a nap, amikor segítenünk kell mindazokon, akik tőlünk sokkal inkább ki vannak téve a HIV veszélyének. Ekkor kell hangsúlyozzuk az összes lehetséges kockázatot és el kell gondolkodnunk azon, hogy mit teszünk a megelőzés érdekében.

A Román Vöröskereszt Szatmárnémeti fiókszervezete idén is megrendezi hagyományos felvilágosító kampányát, melynek keretében információs anyagokat és óvszereket osztanak ki a járókelők között, és felvonulásra is sor kerül. Az akció csütörtök délután 15 órától veszi kezdetét a Corneliu Coposu sétányon, majd 15.45 órától indulnak a felvonulók.

A betegség mára a világ bármely részén fenyegető veszélyt jelent nőkre, férfiakra, gyerekekre egyaránt. A legújabb adatok szerint a HIV fertőzöttek száma közel 4 millió, ebből Romániában 10.642 fertőzött él, és 1985-2011 között 5.801-en hunytak el ebben a betegségben. 2011 első félévében 243 új AIDS-ben szenvedőt regisztráltak, melyből 76 halálos esetet jegyeztek fel.

Rodica Borlan, a Román Vöröskereszt Szatmárnémeti fiókszervezetének vezetője elmondta, fontos, hogy mindenki megismerje a HIV fertőzéssel kapcsolatos veszélyeket, kockázatokat és a védekezés lehetőségeit. Mindebben jelentős szerepet kapnak az óvszerreklámok, információs anyagok és felvilágosító kampányok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: