2009-05-29 13:17:04• hírek • Gozner Gertrud

Kampány a tiszta tüdőért

A Dohányzásellenes Világnap alkalmából pénteken 10 és 13 óra között bárki fújópróbán vehetett részt a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság Avram Iancu utcai székhelyén.

A kedvezőtlen időjárás miatt a mérések a székház előterében zajlottak, és ingyenesek voltak minden érdeklődő számára. A fújópróbák keretén belül lehetőség nyílt a tüdő életkorának, és a kilélegzett levegő szénmonoxid tartalmának a pontos meghatározására.

Délig körülbelül húsz személy vette igénybe a szolgáltatást. Akik betértek az igazgatóság épületébe kétféle fújópróbán vehették részt. Az egyik által a tüdő biológia életkorát határozták meg a magasság, az életkor és a nem függvényében. Minél magasabb értéket mutatott ki a tüdő életkora az egyén valódi életkoránál, az illető annál hajlamosabb a különböző légúti betegségekre.

A tüdő életkorának a csökkenéséért legfőképp a dohányzás okolható, ez a férfiaknál 23%-al, a nőknél 18%-al csökkenti a tüdő kapacitását, mint a velük egykorú nemdohányzóknál. Egy másik méréssel a kilélegzett levegőben található szén monoxid mennyiségét lehetett meghatározni, amely többnyire a cigarettafüsttel kerül az emberi szervezetbe.

A szén monoxid egy mérgező gáz, a dohányfüst egyik legveszélyesebb összetevője. A dohányzás abbahagyása után jelentősen csökken eme gáz koncentrációja, újra visszatér az illat- és ízérzéskelés, és a légvétel is könnyebbé válik.


A tüdő életkorának a csökkenéséért a dohányzás okolható.


Délig körülbelül húsz ember vette igénybe a szolgáltatást.

 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: