2017-04-10 15:24:17• hírek • Kocsis Zoltán

Kamionoknak öt, személygépkocsiknak fél óra

Fél óra – ennyi a várakozási hétfő délután, ha valaki a petei határátkelőn keresztül Magyarország területére szeretne lépni. Pedig a személygépkocsikat három sávban kezelik. Ők a szerencsésebbek, mivel a kamionoknak öt órát kell várniuk!

Így megy ez péntek óta, amióta életbe lépett az új schengeni határellenőrzési kódex. Ennek lényege, mondja megkeresésünkre Nicusor Rusu határátkelő-parancsnok, hogy mostantól mindent és mindenkit szigorúan ellenőrizniük kell. Utast, gépkocsit, csomagot, rakományt. Immár nem csak a nem uniós állampolgárok adatait kell bevezetniük az országos mellett a schengeni és az Interpol-adatbázisba, hanem az uniós állampolgárokét, valamint a norvég, izlandi, lichtensteini és svájci állampolgárokét is. A szigorított ellenőrzés pedig megnövekedett munkaidővel és várakozási idővel jár. Ráadásul az ellenőrzést mindkét félnek  - a román és a magyar határrendészeknek - el kell végeznie.

A helyzet pedig várhatóan csak rosszabb lesz! Közeledik a húsvét, a külföldi vendégmunkások napokon belül özönleni fognak a határátkelő irányába. Ennek előszele már a hétvégén elérte a határátkelőt, mondja Rusu, hisz péntek reggeltől hétfő reggelig megközelítőleg 31 ezren lépték át a petei határátkelőt - ilyen vagy olyan irányban. A hétvégén a várakozási idő maximuma 100 perc volt. A személygépkocsik esetében legalábbis, mert a teherautósok helyzete jóval rosszabb. Ennek oka, hogy amíg a személygépkocsikat akár négy sávban is tudják kezelni, a kamionokat csak egyetlen egy sávban!

„Minisztériumi szinten voltak arra vonatkozó tárgyalások a két ország között, hogy bővíteni kellene a teherforgalmat kiszolgáló infrastruktúrát, de ez sajnos nem tőlünk függ. És semmi jel nem utal arra, hogy erre a közeljövőben sor kerülhetne”, mondta Rusu.

Úgyhogy a kamionosoknak nem nagyon marad más választásuk, mint a türelem. Más kérdés, hogy Pete és Pusztadaróc lakóinak mennyire tetszik a településen végighúzódó „kamionos szépségverseny”.

A személygépkocsival utazók viszont választhatják a Csanálosnál található átkelőt. Illetve hétvégén a Szárazbereknél, Nagypeleskénél és Károlypusztánál található időleges átkelők egyikét. A határrendészet oldalán pedig megnézhetik, melyik átkelőnél mennyit kell éppen várniuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: