2009-07-29 14:43:19• hírek • Ferenczi Noémi

Pacii helyett Calvin-tér

Születésének ötszázadik évfordulója alkalmából kezdeményezte az Erdélyi Magyar Közművelődésért Egyesület és a Református Egyház a jelenlegi Pacii-tér régi nevének visszaadását.

Az EMKE elnök-helyettese, Muzsnay Árpád hivatalos beadványt intézett a helyi tanácshoz, melyben kéri a tér régi nevének visszaadását. „Jean Calvin, vagy magyarosan Kálvin János egyházalapító volt, a református egyház alapítója és szellemi atyja. Erdély magyar lakosságának legnagyobb része ehhez az egyházhoz tartozik. Az '50-es évekig a tér Kálvin János nevét viselte és ez a jeles évforduló jó alkalom arra, hogy a tér visszakapja régi nevét" - magyarázta Muzsnay.

A kezdeményezést a református egyház is felkarolta, ami érthető is hiszen a szóban forgó tér legimpozánsabb épülete a Láncos-templom, a körülötte lévő épületek nagy része pedig az egyház tulajdona.

Muzsnay nem szeretett volna esélylatolgatásokba bocsátkozni az ügy végkifejletét illetően. „Kálvin János francia volt, az egyház jeles személyisége. Úgy gondolom mindannyiunknak egyformán kell tisztelnünk. Senkit sem sért, ha a tér visszakapja régi nevét. Remélem, hogy a tanács megfelelő döntést fog hozni"- zárta mondandóját Muzsnay.


Az ötvenes években keresztelték át a teret
Az ötvenes években keresztelték át a teret


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: