2009-06-11 10:57:55• hírek • Pietsch Judit/MTI

Kalóz párt is bejutott az EP-be

A pártnak nincsen székháza, taggyűléseit az interneten tartja, és mindössze 50 ezer eurót költött az európai parlamenti választási kampányra. Mindezek ellenére, vagy talán éppen az újfajta politikát megjövendölő stratégia miatt az internetes fájlmegosztás szabadságáért küzdő svéd Kalóz Párt (Piratepartiet) hatalmas sikert könyvelhetett el június 7-én: képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

2006. január 1-jén 20 óra 30 perckor kezdett üzemelni a Piratepartiet internetes honlap, és ezzel megszületett a Kalóz Párt. Az internetes fájlmegosztásért, a szerzői jogok reformjáért és az interneten is érvényesülő személyiségi jogok fokozottabb védelméért küzdő szervezet egy hónap múltán már 900 tagot számlált. A három évvel ezelőtti "hőskorban" még 5 koronás tagsági díjat kértek a párthoz csatlakozóktól, amelyet egy sms-en keresztül róhattak le a tagok.
Azóta nagyot fordult a világ a kalózokkal, akik már a 2006-os svéd parlamenti választásokon is megméretették magukat. A tagság rohamosan nőtt, mára már eléri a 47 ezer főt, a felét 26 év alatti fiatalok teszik ki. Eltörölték a tagdíjat, úgyhogy már az anyagi függőség sem tartja távol a szimpatizánsokat.

A szervezetnek hatalmas vonzereje van a harminc év alatti szavazók körében, mivel sikerült egy olyan téma mentén meghatározniuk magukat, amely erősen foglalkoztatja a svéd fiatalokat. Az internetes fájlmegosztás szabadsága és az ehhez kapcsolódó kérdések 214 313 kalóz-szavazót csábítottak az urnákhoz a június 7-i európai parlamenti választáson, ami képviselőhelyet eredményezett a fekete zászlós párt számára.

Svédországban a szavazásra jogosultak 43,8 százaléka adta le voksát valamelyik listára, a Kalóz Párt 7,1 százalékot ért el. A Rickard Falkvinge pártelnök és Christian Engström listavezető nevével fémjelzett tömörülés ezzel az ötödik legtöbb szavazatot szerezte meg, megelőzve egyebek között a svéd kommunista pártot és a kereszténydemokratákat.
A siker bizonyára a nagy pártokat is meglepte, amelyek igyekeztek ugyan megjelenni az interneten, de meg sem közelíthették a Piratepartiet világhálón elért sikereit. A skandináv országban az egyik legmagasabb az internet-hozzáférés aránya, az utóbbi években pedig heves viták folytak arról, hogy a kormány miként felügyelje és szabályozza az internetes létet. A Piratepartiet tagsága egy hét alatt közel háromszorosára duzzadt a tavasz folyamán, mikor egy svéd bíróság börtönbüntetéssel sújtotta az egyik legismertebb fájlcserélő oldal, a The Pirate Bay üzemeltetőit.

Blogos kampány

Az ítélet nyomán sokan a Kalóz Párt programjában találták meg az ellenválaszt, és az internetes szabadságért küzdő tömörülés hetek alatt véleményformáló erővé lett. A pártnak nincs székháza, legközelebb ehhez a fogalomhoz az a Stockholm Nacka nevű külvárosában lévő sárga épület áll, ahol Rickard Falkvinge mellett Christian Engström vezényli a szervezetet.

"Az interneten szerveződünk, éves kongresszusunkat pedig egy olyan webes fórum keretében tartjuk, amelyen az összes tag szavazhat. Biztos vagyok benne, hogy ez a jövő politikája, és húsz év múlva az összes párt így fog működni" - mondta a blogbejegyzései útján kampányoló Engström az International Herald Tribune című lapnak. A 49 éves programozó és politikai aktivista szerint a Kalóz Párt sikerének kulcsa abban rejlik, hogy "a többi párt olyan dolgokkal foglalkozik, amelyek a legtöbb embert nem izgatják". A hamarosan európai szinten is politizáló Engström szerint a 30 év alatti fiatalok megszólítása a legfontosabb, mivel ők értik meg a legjobban a mai világot.


A Kalózpárt egyik kampány-megmozdulása
A Kalózpárt egyik kampány-megmozdulása


A Kalóz Párt növekvő népszerűsége a politikatudomány képviselőinek a kíváncsiságát is felkeltették. Svend Dahl, a Stockholmi Egyetem oktatója szerint a tagság nagyságát tekintve a kalózok már a harmadik helyen állnak, csak az ellenzéki szociáldemokraták és a kormányzó Mérsékelt Párt előzi meg őket százezer, illetve 55 ezer taggal. Dahl ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Piratepartiet ifjúsági tagozatához, a Fiatal Kalózokhoz (Joung Pirate) kétszer annyian tartoznak, mint bármelyik más tömörülés ifjúsági szervezetéhez.

"Fenyegetve érzik internetes létüket, ez sarkallhatta őket a nagyarányú részvételre - utalt a szakember arra, hogy miért mentek el nagy számban szavazni a Kalóz Párt hívei. - A pártra való szavazás nem pusztán divatos állásfoglalás. Ez a fiatalokról szól, arról, hogy miként élik az életüket, és az elvárásaikról, hogy mit jelent számukra az internetes hozzáférés".
A párt egyik aktivistája szerint a kalózok az Obama-kampánytól lestek el egy-két fogást. "A kétirányú kommunikáció a közös vonás. Párbeszédet kell folytatni a támogatókkal, nem csak beszélni hozzájuk" - mondta a 29 éves Jan Lindgren.
A 18 tagú svéd delegáció tagjaként tehát egy "kalóz" is útnak indul Strasbourgba, illetve Brüsszelbe. Christian Engström vélhetően a zöldek vagy a liberálisok képviselőcsoportjához csatlakozik. Az európai színtéren azonban nehéz feladat vár rá, pártja nagy hátránya ugyanis, hogy az internetes kérdések mellett más ügyekben nem alakított ki véleményt.
Engström ennek ellenére bízik a sikerben. Mint mondja, a nyolcvanas években a zöldek is így jelentek meg a politikai palettán. A többi pártnak pedig azt üzeni: tetszik vagy sem, a kalózok most már politikai erővé váltak. Képviselőjüknek öt éve van arra, hogy 735 euroképviselő mellett megőrizze a vitorlás fekete zászló lendületét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: