2020-04-28 15:27:36• hírek • Bajnai Botond

Kallós Zoltán: Egyetértünk a Tanügyminisztérium döntésével, mi is ezt a forgatókönyvet javasoltuk

Nem különbözik a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Tanügyminisztérium álláspontja a tanév lezárását illetően – Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő a témával kapcsolatban nyilatkozott szerkesztőségünknek.

Mint arról egy nappal korábban beszámoltunk, megszületett a végleges döntés az idei iskolai tanév lezárásának procedúráját illetően. A megyei tanfelügyelőségek javaslatait figyelembe véve, a Tanügyminisztérium úgy döntött, az idei tanévben már nem nyitnak ki az iskolák, az idei tanévet június 12-én befejezik. A diákokat pedig a mostanáig megszerzett jegyeik alapján fogják lezárni.

Kivételt képeznek ez alól a 8. és 12. osztályosok, akiket június 2. és 12. között két hétre behívnak az iskolákba, hogy lezárják őket és felkészülhessenek a záróvizsgákra. Ezt követően az országos képességfelmérők és az érettségi vizsgák a tanév elején eltervezett időpontban lesznek megszervezve.

Kallós Zoltán, Szatmár megye helyettes főtanfelügyelője a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, ez volt az a forgatókönyv, amit a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is javasolt azon a videokonferencián, mely során a közelmúltban a Tanügyminisztérium a megyei tanfelügyelőségek véleményére volt kíváncsi.

„Egyet értünk ezzel a határozattal, viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy nehéz olyan döntést hozni, amivel mindenki elégedett lenne. De a visszhangok alapján a nagytöbbség egyetért, viszont vannak olyan szülők is, akik nehezményezik, hogy zárva lesznek az iskolák és az óvodák, mondván, ha visszatérnek a munkába, nem lesz akire hagyják a gyermekeket. De hangsúlyozom még egyszer, olyan döntést nem lehetett volna hozni, ami mindenkinek tetszett volna. Egyébként a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is ezt a forgatókönyvet támogatta” – mutatott rá Kallós.

Szatmár megyében majdnem 5000 végzőst várnak vissza júniusban az iskolákba

Egyébként Szatmár megyében idén mintegy 3 000 nyolcadikost és 1 700 tizenkettedikest érint a rendelet, bár közülük még nem lehet tudni pontosan, hányan fognak záróvizsgát tenni.

Kallós elmondta, a vizsgák megszervezését természetesen a jövőbeni előírások maximális betartása mellett szervezik majd, várhatóan tanügy-, és az egészségügy minisztériumok egy közösen kidolgozott módszertant fognak a megyei tanfelügyelőségek rendelkezésére bocsátani, amelyben szerepelni fog, pontosan milyen óvintézkedések mellett kell lebonyolítani az idei országos felmérő-, és érettségi vizsgákat.

Ugyanakkor a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szorgalmazza azt, hogy minden olyan iskola vizsgaközpont lehessen, ahol vizsgázók száma eléri a 20-at, ezzel elkerülve a diákok felesleges ingáztatását, illetve a tanulók, a csökkentett számú vizsgaközpontokban való összezsúfolását.

Ami idén elmarad, azt jövőre kell jövőre kell pótolni

A Szatmár.ro kérésére a helyettes főtanfelügyelő reagált Monica Anisie tanügyminiszter azon kijelentésére is, mely szerint az idei tanévben elmaradt tanagyagot a jövő tanévben pótolják majd a diákok.

Ezzel kapcsolatosan Kallós elmondta, meglátása szerint ez a helyes döntés, és nem gondolja úgy, hogy ezáltal a következő tanév túl zsúfolttá válna. „Természetesen jól fel kell mérni, mi lesz az, amit be kell majd pótolni, viszont azt is tudni kell, hogy a tanév végéhez közeledve amúgy sem maradt már olyan sok új lecke, sok esetben ilyenkor már csak az ismétlésre törekszenek a tanárok is”  – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: