2017-10-31 13:58:08• hírek • Oszkó Viktória

Kallós: Cél, hogy minél több magyar osztályt indíthassunk

2018 januárjában kell a tanügyminisztérium elé terjeszteni Szatmárnémeti és Szatmár megye valamennyi településének beiskolázási tervét.

A minisztérium honlapján minden fontos információ megtalálható arról, milyen kritériumoknak kell megfelelnie az egyes osztályoknak ahhoz, hogy megkezdhessék a következő tanévet. Általánosan elmondható,  ahhoz, hogy egy osztály induljon, legalább 12 gyermek szükséges.

Szatmár megyében a kisebb településeken, illetve a falvakban nincs meg mindig a 12  fős kötelező létszám. Ilyenkor felülvizsgálják az esetet, és ha az adott oktatási intézmény pénzügyi helyzete engedi, akkor kisebb létszámot is jóváhagyhatnak a helyi önkormányzatok, majd a tanügyminisztérium dolgozói. Az ilyen helyzeteket 10 fő alatt már nagyon ritkán engedélyezik, de az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy legtöbbször pozitívan bírálják el az ilyen irányú kezdeményezéseket.

"Mindez leginkább a kisebbségi oktatást érinti. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem csak a falvakon, de akár Szatmárnémetiben is találunk olyan iskolát, ahol nehezen jön össze a 12 magyar gyerek", mondja Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. 

A tanfelügyelőségen az utóbbi hetekben az jelentette a munka dandárját, hogy összegezzék ezeket a terveket. "Szerencsére a legtöbb esetben jóindulatúan bírálják el azokat az eseteket, ahol kevesebb diákkal szeretnénk osztályt indítani. Mert  nekünk csakis az lehet a célunk, hogy minél több osztályt, azon belül pedig minél több magyar nyelvű osztályt indítsunk, mert így tudjuk garantálni a minőségi (anyanyelvű) oktatást", magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: