2014-03-12 12:35:00• hírek • Kocsis Zoltán

Kalapáccsal verte agyon fiát a besztercei pap – az ügyészség lezárta a nyomozást

Nyolc hónappal a Szatmár megyei Balotafaluban felfedezett kettős gyilkosság elkövetése után a Szatmár Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség lezárta a nyomozást: vizsgálatuk eredménye szerint „minden kétséget kizáróan" Traian Adrian Blaga előbb megölte fiát, majd magával is végzett.

Az egész romániai közvéleményt sokkoló és foglalkoztató eset kapcsán érdekes módon az ügyészség mindössze egyetlen sajtótájékoztatót tartott - két nappal az eset felfedezését követően. Akkor Dumitru Miclea ideiglenes főügyész ígéretet tett: folyamatosan értesítik a sajtót a nyomozás eredményeiről. Sokat sejtetően még hozzátette, „lehet, hogy már a következő héten találkozunk". Nos, mindez nem történt meg és még az ügy lezárásáról is csak szűkszavú közleményben számolt be az ügyészség.

Az ebben leírtak szerint „minden kétséget kizáróan" bebizonyosodott, hogy nem rablógyilkosság és nem kettős gyilkosság történt, hanem a 39 éves besztercei Blaga Adrian Traian előbb megölte saját 9 éves fiát, Timoteit, majd lángra gyújtotta a Volkswagen Transportert, amelyben utaztak, végül önmagával is végzett. A kiégett kisbuszt egy balotafalui gazda fedezte fel, miközben kaszálóját vette szemügyre. Érdekes módon ezt a verziót a gandul.ro már két héttel az eset felfedezése után, augusztus 22-én valószínűsítette, majd a hónapok teltével - meg nem erősített belső forrásokra hivatkozva - a sajtó nagy része biztosra vette és közölte.

Az ügyészség azonban március 10-én zárta le hivatalosan a nyomozást és március 12-én hozta azt nyilvánosságra. A közlemény szerint a két holttesten semmiféle önvédelemre utaló jelet nem találtak, ráadásul a testeken és a körülötte található tárgyakon elvégzett DNS-vizsgálatok sem mutattak ki semmilyen más személy jelenlétére utaló jelet.

Ilyen körülmények között az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy Traian Adrian Blaga egy kalapáccsal többször is fejbevágta fiát és egy macsétával is megsebesítette. Ezt követően a pünkösdi-karizmatikus mozgalom pásztora szétlocsolta az autóban a korábban Szászfenesen vásárolt gázolajat - ezt a benzinkút térfigyelő kamerája bizonyítja - és begyújtotta azt. Ez magyarázza, hogy csak az ő tüdejében és légcsövében találtak füstnyomokat. A férfi ezt követően saját magát is fejbe ütötte, majd nyakát megsebesítette a macsétával. Ezek a sebek, illetve füst- és szénmonoxidmérgezés okozták a halálát.

Arra, hogy az apa miért vetemedhetett erre a szörnyű tettre, nem részletezte az ügyészség. Úgy az országos, mint a besztercei és a szatmári sajtó értesülései szerint Blaga Adrian Traian komoly adósságot halmozott fel: mintegy hétezer eurót. Megpróbáltuk kikérni az ügyészség véleményét ezzel kapcsolatban, de nem jártunk sikerrel.

Talán ez is erősítheti azokat a hangokat, amelyek kételkednek a gyerekgyilkosság és az öngyilkosság verziójában. Egyesek szerint a hatóság csak saját tehetetlenségét próbálta meg leplezni ezzel a kézzel fogható megoldással.

A család nyilatkozataira hagyatkozva napvilágot láttak olyan elméletek is, melyek szerint Blaga Adrian Traian nagyobb összeggel, 5000 euróval indult útnak. Az egyik lap a férfi kollégáját idézve azt is írta, hogy induláskor nem volt üzemanyagkanna az autóban. Az elmélet szerint azért nem benzinnel gyújtották fel a Transportert, mert az felrobbanhatott volna, így meg a gázolaj lassúbb égése lehetővé tette a feltételezett gyilkosok számára a menekülést. Hogy az elkövetők többen lehettek, az elmélet megalkotói szerint, alátámasztja Dumitru Miclea azon augusztus 8-án tett kijelentése, mely szerint bizonyítottnak tűnik: nem egyetlen személy követhette el az gyilkosságot...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: