2011-05-17 14:28:08• hírek • Póti Orsolya

Kaktuszkiállítás nyílik

Idén is megrendezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő kaktuszkiállítás, melynek a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítóterme ad otthont május 18-29 között. A kaktuszbarátok nem csak megtekinthetik a különleges kaktuszféléket, hanem meg is vásárolhatják azokat.

A kaktuszok első pillantásra nem tartoznak a legszebb növénylátványosságok közé, mint az orchideák, azonban csodálóik tábora egyre nagyobb. Bizonyára átváltozóképességük ejt ámulatba mindenkit, az ahogyan ezek a tövises növények egyetlen éjszaka alatt virágcsodákká válnak.

Városunkban 1986-ban rendezte meg első kaktuszkiállítását az országos Exoplant Kaktusz és Pozsgás Gyűjtő Egyesület Szatmári csoportja, melynek tagjai 1998-ban megalapították a Szatmári Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesületet, mely évről évre érdekes kiállítással várja az érdeklődőket.

Az egyesület célja nem más, mint a gyűjtők közti kapcsolatok létrehozása, valamint a kaktuszok és pozsgások bemutatása és népszerűsítése. Az új egyesület folytatója kívánt lenni a környékbeli gyűjtő hagyománynak, amit Vida Géza, Kozora László, Miclăus György, Bárkász Ferenc, Brumar János, Moldovan János, Puscas János, Savu Mircea, Steib Károly előzőleg megteremtettek.

Infobox
h

A Tillandsiák képesek alkalmazkodni a száraz és forró élőhelyekhez, a hegyvidékektől, az esőerdőkön át a sivatagokban is megtalálhatók. Leveleik finoman szőrözöttek. A levélszőrök a szárazságtűrő növényeknél a legfejlettebbek, ezek segítségével veszik fel a levegőből a nedvességet, valamint megvédik a naptól, visszaverik a túlzott napfényt.


h



-Több mint tíz kiállító érkezik a május 18-29 között megrendezésre kerülő kaktuszkiállításra, melyen a kaktuszfélék mellett kavics növények, és gyönyörű Tillandsiák is megtekinthetőek lesznek. Az idei kiállítás érdekessége, hogy a növények mellett kaktuszféléket ábrázoló fotókkal, illusztrációkkal és különleges bélyeggyűjteménnyel várjuk a látogatókat. A rendezvény keretében szombat délelőtt 11 órától a székesfehérvári Izsay Tamás tart élménybeszámolót mexikói útjáról a Megyei Múzeum dísztermében, valamint hétvégétől a nagybányai szobrászművész, Vida Géza gyűjteményéből is lesz kiállítás - mondta el a Szatmár.ro-nak Nevezi János, a kaktuszgyűjtő egyesület titkára.

Mint megtudtuk a kiállítás keretében a helyszínen 5 lej és 50 lej közötti értékben lehet majd kaktuszféléket beszerezni. Savu Mircea, az egyesület elnöke elmondta: az egyesület tagjai mellett  bárki kiállíthatja kaktuszait május 18-29 között a múzeumban. A feltételekről érdeklődni a 0722-528-374-es telefonszámon lehet.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: