2009-02-23 16:47:09• hírek • MTI/AFP/Reuters

Kairói merénylet: 11 embert vettek őrizetbe

Tizenegy embert vettek őrizetbe kihallgatás céljából az egyiptomi hatóságok a Kairóban vasárnap elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben - közölték egyiptomi rendőrségi források hétfőn.

A szóban forgó személyek mind egyiptomiak, és a merénylet helyszínén tartózkodtak a vasárnap esti robbantáskor. Hétfő hajnalban, illetve reggel kísérték be őket a rendőrségre.

A.brit hírügynökséget tájékoztató rendőrségi források nem közölték, hogy a hatóságoknak van-e bármilyen szilárd bizonyítéka ellenük, de hasonló incidensek után az egyiptomi rendőrség általában a szóba jöhető tettesek nagyon széles körére veti ki hálóját, majd kihallgatás után szabadon engedi többségüket. Korábbi hírek három ember őrizetbe vételéről szóltak.

A híres kairói Huszein-mecset előtt, a turisták által is kedvelt Hán el-Halíli bazár közelében elkövetett  robbantásban meghalt egy francia turista, 25-en megsebesültek, köztük 17 francia. A gyanúsítottakat a támadás helyszínén vették őrizetbe a robbanás után, és kihallgatják őket.

A nyomozás során kiderült, hogy a támadók a bazár bejáratánál, egy kávézónál kőpad alatt helyezték el a házilag készített, szegekkel megtöltött robbanószerkezet. Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy a pokolgépet egy motorkerékpáros dobta a mecset elé.   

A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy párizsi elővárosból, Levallois-Perret-ből való 17 éves lány, aki egy diákcsoporttal érkezett Egyiptomba. Nicolas Sarkozy francia elnök részvétét nyilvánította a halott lány hozzátartozóinak, együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította a sebesülteket és rokonaikat.

Egyelőre nem tudni, kik állnak a támadás mögött, vagy hogy külföldi turisták voltak-e a célpontok. Iszlám szélsőségesek az utóbbi évtizedekben több véres merényletet végrehajtottak külföldi turisták ellen az arab országban, hogy megfosszák jelentős idegenforgalmi bevételeit.

A mecset az egyik legnagyobb turista látványosság Kairóban

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: