2014-10-10 15:38:40• hírek • MTI

Kailás Szatjárthi, a gyermekmunka elleni küzdelem fáradhatatlan harcosa

A Nobel-békedíj egyik idei kitüntetettje, az indiai Kailás Szatjárthi a kimerítő vándorutaktól és a befolyásos ellenfelektől sem riad vissza, miközben a gyermekek anyagi okokból történő súlyos kizsákmányolása ellen küzd.

A 60 éves indiai 1998-ban 80 ezer kilométer hosszú csillagtúrát szervezett Ázsia, Afrika, Amerika és Európa érintésével, hogy felhívja a világ figyelmét a gyermekmunka által jelentett súlyos problémára. "Az ezredfordulóig meg akarjuk szabadítani a világot a gyermekmunkától" - hangoztatta akkor. Álma idáig nem valósult meg, tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adatai szerint napjainkban még mindig 168 millió kiskorú robotol.

A Nobel-békedíjat minden évben odaítélő norvég bizottság idei döntését azzal indokolta, hogy az indiai kitüntetett eddigi munkássága során - Mahátma Gandhi hagyományának szellemében - nagyfokú személyes bátorságot tanúsítva küzdött a jelenség ellen, továbbá része volt jelentős nemzetközi gyermekjogi egyezmények kidolgozásában.

Kailás Szatjárthi hazájában, Indiában is széles körben elterjedt a gyerekek foglalkoztatása: vállalkozók milliói nyúlnak az olcsó munkaerő után. A kis kezek egyebek között burkolatköveket vágnak Európa számára, házi rabszolgaként dolgoznak, lepényt és teát árulnak, vagy éppen a földeken robotolnak.

Az India északi részén található Vidisában született Szatjárthit már gyerekkorában megindította azoknak a kortársainak a sorsa, akiknek dolgozniuk kellett az iskolába járás helyett. Létrehozott egy labdarúgóklubot és a beszedett tagdíjakból segítette a szükséget szenvedő gyerekeket. Egyik barátjával egyetlen nap alatt különböző felajánlásokból 2 ezer tankönyvet gyűjtött össze a rászorulók számára.

A házas és kétgyermekes Szatjárthi az általa alapított szervezet, a Bacspan Bacsao Andolan (Mozgalom a Gyerekkor Megmentéséért) munkatársaival együtt számtalanszor lecsapott a gyermekeket dolgoztató házakra és gyárakra, hogy megmentse a kis munkásokat a kizsákmányolástól. Ezek a villámakciók nem egyszer erőszakba torkolltak - a fáradhatatlan harcost többször megtámadták.

Szatjárthinak nagy szerepe volt abban, hogy a Nyugat érzékennyé vált a gyerekek foglalkoztatásával kapcsolatos problémára, és elkezdett odafigyelni a termékek eredetére, nehogy azok gyermekmunkából származzanak. A pénteken Nobel-békedíjjal kitüntetett férfi az 1990-es évek elején útnak indított egy kampányt az indiai szőnyegiparban, aminek nyomán a szektorban ma már külön pecséttel látják el azt az árut, amelyet kizárólag felnőttek állítottak elő.

Kailás Szatjárthi tevékenységéért már több kitüntetésben részesült: 1994-ben megkapta például az Aacheni Békedíjat, 1999-ben pedig a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) emberjogi díjával méltányolták munkáját.

"A gyermekrabszolgaság az emberiesség elleni bűncselekmény. Maga az emberiesség forog itt kockán. Sok munka van még hátra, de még életemben szeretném látni a gyermekmunka megszűnését" - vallja Szatjárthi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: