2011-08-22 17:26:41• hírek • www.hirado.hu/MTI

Kadhafi egy bunkerba menekülhetett

Heves harcok dúlnak Kadhafi líbiai vezető rezidenciája környékén - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről.

Heves harcok dúltak hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, többek között Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciája környékén - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Gépkarabélyok kerepelése hallatszott a külföldi újságírók szállása, a Rixos hotel környékén. Tudósítók Kadhafi-párti fegyvereseket láttak a szálloda körül, amely nincs messze Báb el-Azizíja épületkomplexumtól, ahol a líbiai vezető rezidenciája is található.

Hírek szerint Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Nehézfegyverekből leadott lövések döreje hallatszott a déli városrészből.

A kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moammer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy földalatti bunkerben húzta meg magát.

Csökkent az olajár Tripoli elfoglalásának hírére

A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára reggel 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent. Délutánra azonban mérséklődött a csökkenés, kettő óra körül 1 dollár 6 cent csökkenéssel 107,56 dolláron állt.

Győzelemre állnak a felkelők Líbiában

Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása.

Ágazati elemzők szerint néhány hónapon belül napi 1 millió hordóra emelkedhet az olajkitermelés az afrikai országban.

Elfoglalták a lázadók a televízió székházát

A líbiai felkelők kezére került hétfőn Tripoliban az állami televízió székháza - közölték a televízió munkatársai. A felkelők akcióját megelőzően megszakította adását a Moammer el-Kadhafi vezette rezsim szócsövének számító közszolgálati televízió.

Közben a líbiai diktátor egykori kebelbarátja, Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy hétfőn kiadott közleményben leszögezte: Olaszország a felkelők "oldalán van", akiket a rezsim elleni küzdelemben már nem sok választ el a sikertől. Az olasz miniszterelnök szerint Kadhafinak fel kell adnia a "hasztalan harcot", és ezáltal meg kell kímélnie népét a további szenvedésektől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: