2011-01-28 14:23:27• hírek • Szatmár.ro

Kabul 911 - a veszélyes valóság

Mit tehetnek a nemzetközi segélyszervezetek ott, ahol még mentőt sem lehet hívni? Erről szól a Kabul 911, Al Ghaoui Hesna új filmje. A riporter ezúttal a Magyar Baptista Szeretetszolgálat misszióját követve mutatja be az Afganisztánban segítő magyarok munkáját.

Évek óta Afganisztánról szólnak a hírek - a végeláthatatlan háborúról, a terrorizmus elleni elkeseredett küzdelemről. Gondolták volna, hogy az országban itt-ott fellelhető kórházak mégsem a harcterek, hanem a gyakori autóbalesetek áldozataival vannak tele? A nemzetközi segélyszervezetek szinte a konfliktus első percétől kezdve jelen vannak az országban. Afganisztán ettől függetlenül, vagy talán éppen ezzel együtt mégis működésképtelen, emberek ezrei halnak meg kezelhetőnek számító betegségekben, kisebb-nagyobb balesetekben.

Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió riportere tavaly novemberben csatlakozott a Magyar Baptista Szeretetszolgálat afganisztáni missziójához, hogy dokumentumfilmet forgasson arról az egyre inkább aggasztó jelenségről, miért fullad kudarcba a legtöbb segélyprogram az iszlám országban. Mert tévedés volna azt gondolni, hogy ehhez nincs semmi közünk... Magyarország több fronton is aktív részese az afganisztáni újjáépítésnek és az ország stabilizálásának: tavaly például mentőautókat vittek az országba a baptisták, mobil rendelőket hoztak létre több helyen, és képzésekkel, tanfolyamokkal igyekeztek segíteni a nők helyzetének javítását is.

Csakhogy a segélyezés előkészítése, megvalósítása nem egyszerű, és nem is mindig úgy valósul meg, ahogy arra a helyieknek leginkább szükségül lenne. Vagy fogalmazhatnának úgy is: nehéz jól segíteni... Mert figyelemmel kell lenni egy adott ország egészségügyi ellátórendszerének sajátosságaira is. Afganisztánban egy ilyen sajátosság például, hogy olyan központi segélyhívószám, mint például a 911 az Egyesült Államokban egyáltalán nem létezik.

Így történhetett például, hogy az adományozott mentőautókat nem tudták a rendeltetésüknek megfelelően használni Afganisztánban. Sürgősségi ellátás helyett főként betegszállításra használták a profin felszerelt járműveket. Pedig a Szeretetszolgálat tartott öt embernek felkészítést Magyarországon - de ezeket az ápolókat végül máshová rendelték a tartományon belül, míg a mentőkhöz beosztottak nem értettek a berendezésekhez. Ezért a szervezet újabb missziót indított, hogy magyar szakemberek segítségével kiképezzenek több afgán mentőst a mentőautókban található műszerek használatára, hogy általános képzést tartsanak a sürgősségi ellátásról.

Hogyan lehet túlélni egy autóbalesetet vagy egy út menti robbantást egy olyan országban, ahol nincsen elég orvos és mentő? Ahol gyakran autók csomagtartójában viszik a sérülteket kórházba... Al Ghaoui Hesna dokumentumfilmjéből kiderül, milyen állapotok uralkodnak Afganisztánban, és hogy miféle nehézségekkel kell számolniuk azoknak a magyar szervezeteknek, amelyek segíteni próbálnak a háborús országban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: