2009-10-03 14:06:38• hírek • MTI

Kábel nélkül nézhető a televízió

Mindenféle kábel nélkül egy televízió működtetéséhez elegendő áramot képes a Sony japán elektronikai óriás új technológiája közvetíteni.

Számos "wireless" (drótnélküli) eljárás volt képes adatokat küldeni és fogadni egy központi készülékből, mindeddig azonban csak álom maradt a tápcsatlakozó nélküli szerkezet. Nélkülözhetetlen, ugyanakkor sokszor zavaró és nem túl kellemes látványt nyújtó eszközről van szó - mely most a Sony találmányának köszönhetően végre kámforrá válhat - olvasható a Yahoo hírportálján (news.yahoo.com).

A Sony elektromos áramot szolgáltató rendszerének prototípusa a tesztek során 100 volt elektromos áramot közvetített egy fél méterre lévő 22 colos televíziónak a levegőn keresztül. A rendszer ezt a mutatványt a mágneses rezonanciának köszönhetően tudja végrehajtani. A gép egy tekercsen keresztül mágneses erőteret hoz létre, és ha ezen belül egy másik tekercset helyeznek el, akkor a kettő között elektromos áram keletkezik.

Mindkét készüléket ugyanarra a frekvenciára kell állítani, hogy sikeres legyen az áramátvitel, viszont arra nincs szükség, hogy pontosan egymással szemben helyezzék el ezeket. Emellett a mágneses erőtérben lévő fémeszközök egyáltalán nem melegszenek fel.

Ugyanakkor a készüléknek megvannak a hátulütői is - a pontosság és a használható távolság tekintetében egyaránt. A Sony prototípusa 80 százalékban volt hatékony, ami azt jelenti, hogy a kibocsátott áram ötöde elveszett. Amikor pedig egy áramkört kötöttek a második eszközhöz, akkor az további árammennyiség-csökkenést eredményezett, így az eredeti 80 wattból csupán 60 maradt.

A távolság növeléséhez passzív áramközvetítő egységeket is el lehet helyezni az elsődleges más másodlagos tekercs közé, így 80 azt cm-ig lehet kiterjeszteni.

A Sony pénteken még csak a rendszer alapszintű technológiáját mutatta be. Arról még semmi információ sincs, hogy ez a készülék mikor kerülhet kereskedelembe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: